Metro-portal.hr

objavljeno 13.08.2011. 17:10:00
UN

Palestina podnosi zahtjev za članstvom u UN

Palestinci su krajem srpnja iznijeli svoju nakanu o podnošenju zahtjeva Vijeću sigurnosti o priznanju Palestine u UN-u u rujnu

Hoće li zastava Palestine uskoro vijoriti u New Yorku?
Hoće li zastava Palestine uskoro vijoriti u New Yorku? (Wikipedia)

Palestinski predsjednik Mahmud Abas 20. rujna će podnijeti zahtjev za punim članstvom palestinske države u UN, izjavio je u subotu za France presse palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Mallki.

Zahtjev će biti podnesen glavnome tajniku UN-a Ban Ki-moonu, na dan održavanja iduće Opće skupštine UN-a u New Yorku, rekao je Malki.

Palestinci su krajem srpnja iznijeli svoju nakanu o podnošenju zahtjeva Vijeću sigurnosti o priznanju Palestine u UN-u u rujnu, isključivši pritom mogućnost ponovnih pregovora s Izraelcima prije održavanja Opće skupštine UN-a.

Palestinci su i dalje suočeni s protivljenjem SAD-a njihovu zahtjevu. Amerikanci prijete da će ga osujetiti upotrebom veta kojim raspolažu u Vijeću sigurnosti. Palestinci bi željeli postići primanje u UN i priznanje Palestine u granicama iz lipnja 1967., prije Šestodnevnog rata, kada su posjedovali Zapadnu Obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem.

13.08.2011. 17:10:00
http://metro-portal.hr/palestina-podnosi-zahtjev-za-clanstvom-u-un/62229/