Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2011. 18:20:00
NE POSTOJE DOKAZI

Pakistan nije znao za Bin Ladena

Obamina administracija nije našla dokaze da je pakistanska vlada znala da je Osama bin Laden živio u toj zemlji prije no što su ga prošloga tjedna ubili pripadnici snaga SAD-a

Fotografija vijesti

"Mogu vam izravno reći da nisam vidio dokaze koji bi nam govorili da je političko, vojno ili obavještajno čelništvo znalo za bin Ladena", rekao je za televizijsku postaju NBC savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a, Tom Donilon, odgovarajući na pitanje je li Pakistan kriv za pružanje utočišta vođi Al-Kaide.

Donilon je, međutim, dodao da bi se bin Ladenov boravak u Abotabadu "trebao istražiti". "Pakistanci su rekli da će provesti istragu", rekao je Donilon. "To je sada vrlo veliko pitanje za Pakistan. Kako se to moglo dogoditi u Pakistanu? Trebamo to istražiti. Moramo surađivati s Pakistancima. I radimo pritisak na Pakistance glede te istrage".

On je rekao da pakistanski dužnosnici trebaju američkim vlastima proslijediti informacije koje su prikupili u rezidenciji u kojoj je bin Laden ubijen, uključujući i pristup njegovim trima ženama koje su u pakistanskom pritvoru.

Donilon je dodao da SAD unatoč teškoćama u američko-pakistanskim odnosima mora "vrlo blisko surađivati s Pakistanom u svojim protuterorističkim nastojanjima". "Više terorista i ekstremista uhićeno je i ubijeno u Pakistanu nego bilo gdje drugdje", istaknuo je Donilon.

08.05.2011. 18:20:00
http://metro-portal.hr/pakistan-nije-znao-za-bin-ladena/58607/