Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2009. 13:06:38
SLOVENSKI MEDIJI:

Pahorova blokada uspijeva jer se poziva na vitalni interes Slovenije

Slovenija uništava svoj ugled koji je bio neosporan zbog spora koji je nepotreban.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)

Ne prihvati li slovenske amandmane na Rehnov prijedlog o arbitraži, Hrvatska riskira duži zastoj u pristupnim pregovorima s EU, jer da se Slovenija u graničnom sporu poziva na institut "vitalnog nacionalnog interesa", što je i među velikim članicama koje su osnovale integraciju često izazivalo blokade, tvrdi u četvrtak u svojim komentarima slovenski tisak.

Povodom šestog sastanka Ollija Rehna s ministrima dviju država, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, koji je u srijedu održan u Bruxellesu, ljubljansko "Delo" tvrdi da hrvatsko stajalište kako je Rehnov kompromisni prijedlog konačan, a slovenski amandmani neprihvatljivi, dovodi "u začarani krug" Rehnovu inicijativu, odnosno njegov "proces mirenja" članice i kandidatkinje za članstvo.

"Unatoč dobroj volji i spremnosti Švedske koja će nakon češkog predsjedanja nastojati da se ponovo pokrenu pristupni pregovori, Hrvatska je u sve većoj vremenskoj stisci jer za obnovu pregovora s Bruxellesom treba pristanak i dogovor sa Slovenijom. Toga neće biti zbog inzistiranja Zagreba da je Rehnov izvorni prijedlog o arbitraži nešto što se može samo prihvatiti ili odbiti, a o tome su hrvatski mediji uvjerili i domaću javnost. Zato mirovni proces koji je u siječnju pokrenuo Rehn vrti u začaranom krugu, a tek će idući sastanak europskog trija pokazati je li hrvatska vlada spremna na političko povlačenje", navodi u svom komentaru vodeći slovenski list.

"Taktika odugovlačenja Hrvatskoj do sada nije donijela satisfakciju. Osim toga, Hrvatska ne bi smjela zanemariti da se Slovenija (u traženju teritorijalnog kontakta s otvorenim morem) poziva na načelo životnog (vitalnog) interesa. A upravo to načelo je u vrhu EU dovelo do mnogih blokada odluka i to u pitanjima koja su za integraciju bila značajnija od pristupnih pregovora s jednom od država koje pretendiraju na članstvo", zaključuje se u glavnom komentaru "Dela" od četvrtka.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da se ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ne boji da će spor s Hrvatskom i blokada njenih pristupnih pregovora naškoditi slovenskom ugledu u integraciji iako je to mišljenje nekih europskih promatrača i analitičara.

"Mislim da naš ugled ne trpi. Moji kolege shvaćaju da se ovdje radi o vitalnom interesu Slovenije i da Slovenija u sporu nema mnogo manevarskog prostora", rekao je Žbogar za "Dnevnik".

"Mislim da su do sada svi shvatili da proces nesuglasica nije počela Slovenija nego da je to počela Hrvatska prošle godine svojim pregovaračkim pozicijama i dokumentima. To je dovelo do cijele ove problematike koju sada rješavamo", rekao je Žbogar.

List međutim citira i Piotera Macieja Kaczynskog iz Centra za europske političke studije (CEPS) koji tvrdi da je pozicije Ljubljane u sporu kojim je blokirala hrvatske pristupne pregovore naštetila njenom imidžu "dragulja u kruni" među novim članicama EU-a. Slovenija ovom situacijom uništava svoj imidž koji je do sada bio pozitivan. Nove članice i inače gube na svom ugledu - Poljska i Slovačka zbog svojih radikala, Latvija zbog Rusije, Madžarska zbog bivšeg premijera Gyurcsanyja.

Slovenija uništava svoj ugled koji je bio neosporan (ekonomska uspješnost, Schengen, euro, predsjedanje EU-om) i to zbog spora koji je nepotreban, ocjenjuje Kaczynski. Nastao je dojam da Slovenija uopće ne želi da Hrvatska uđe u EU i da traži argumente kako bi blokirala njen ulazak, dok druge članice žele da Hrvatska u EU uđe što prije. Slovenija vrlo slabo komunicira i u svoje argumente nije uspjela uvjeriti druge članice. Zbog toga Unija ima jedan problem više iako se mora baviti drugim, važnijim pitanjima, rekao je za "Dnevnik" Kaczynski. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 13:06:38
http://metro-portal.hr/pahorova-blokada-uspijeva-jer-se-poziva-na-vitalni-interes-slovenije/18323/