Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2010. 17:46:00
DOGOVOR POSTIGUT

Pahor: Eurobasket 2013. sigurno će se održati u Sloveniji

"Ne postoji mogućnost da FIBA odbaci našu kandidaturu", uvjeren je slovenski premijer

Borut Pahor
Borut Pahor (Andrej Švoger/CROPIX)

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je njegova vlada potvrdila garancije domaćem košarkaškom savezu kao jedinom kandidatu za održavanje Europskog prvenstva u košarci 2013. i da je uvjeren da će FIBA u nedjelju u Muenchenu potvrditi Sloveniju kao domaćina, tim prije što su svi ostali kandidati već ranije odustali. "Ne postoji mogućnost da FIBA odbaci našu kandidaturu. Naravno, odluka je na delegatima na kongresu FIBA-e, ali financijski proračun za prvenstvo sada je zaključen i FIBA neće promijeniti odluku", rekao je Pahor na konferenciji za novinare.

Slovenska vlada dala je jamstva potrebna Košarkarskom savezu Slovenije kao organizatoru prvenstva, a Pahor je rekao da je vlada osigurala tri milijuna eura jamstava za troškove prvenstva, dok se računa da će se ostala tri milijuna koja zahtijeva FIBA namaknuti od sponzora. U suprotnom bi Slovenija osigurala i ta sredstva, a ako bude potrebno odustat će od nastupa na EXPO-u u Južnoj Koreji, manifestacije koja nije toliko atraktivna kao europsko košarkaško prvenstvo, budući da su za EXPO u državnom proračunu sredstva već rezervirana, istaknuo je Pahor.

Slovenski mediji ističu da će prvenstvo biti velika prilika za promociju Slovenije u jednom masovnom dvoranskom sportu, najveća nakon svjetskog prvenstva u košarci na kojemu je 1970. godine u finalu svjetskog prvenstva u ljubljanskoj hali Tivoli bivša SFRJ pobijedila SAD, te da niti slovenski košarkaši na prvenstvu neće biti bez šanse za ulazak u polufinale, a možda i u finale, s obzirom na košarkarski napredak zadnjih godina. Slovenska vlada zadnjih je tjedana pregovarala o uvjetima, zahtijevajući da FIBA smanji predviđenu kotizaciju koju treba uplatiti domaćin. Europsko prvenstvo u Sloveniji igralo bi se u četiri grada, a finale bi bio u novoj sportskoj dvorani Stožice u Ljubljani.(hina/metro-portal)

02.12.2010. 17:46:00
http://metro-portal.hr/pahor-eurobasket-2013-sigurno-ce-se-odrzati-u-sloveniji/52098/