Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2008. 20:05:00

Pahor birače uvjerio da glasuju protiv Janše

Izbori su bili referendum o Janezu Janši

Borut Pahor
Borut Pahor (Reuters)

Čelnik socijalnih demokrata Borut Pahor jasan je pobjednik jučerašnjih parlamentarnih izbora u Sloveniji iako je njegova stranka dobila samo 14.000 glasova i jedan zastupnički mandat više od Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, navode u ponedjeljak, nakon uzbudljive izborne "mrtve trke", slovenski mediji.

Na osnovi privremenih rezultata koje tek treba potvrditi izborna komisija, Pahor može računati da će od predsjednika Danila Tuerka dobiti mandat za sastav nove vlade, navode mediji. Zajednička je ocjena da nikakve projene u smislu davanja mandata nekom drugom neće donijeti ni još neizbrojani glasovi iz inozemstva.

Pahorovi Socijalni demokrati (SD), te stranka Zares i Liberalni demokrati (LDS), kojima zajedno do natpolovične većine nedostaju tri zastupnička mandata, morat će ući u teške pregovore s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) koja je zadnje četiri godine osiguravala većinu Janši, a sada je s osvojenih sedam mandata postala najrealniji potencijalni partner ljevici.

Vodeći slovenski list, ljubljansko "Delo", za koje je Janša zadnjih dana kampanje odbijao svaki kontakt govoreći da ne želi govoriti za list Pivovarne Laško koju kontrolira tajkunski kapital, navodi da su stranke ljevice tek u zadnjem tjednu kampanje osvojile potreban broj glasova. To im je, kako dodaje, uspjelo tek nakon što su birače uvjerile da glasujući za Pahorove Socijalne demokrate (SD) glasuju za odlazak Janše, uvjeravajući birače da su alternativa Janšinu autoritarizmu.

"Izbori su u velikom dijelu bili referendum o Janezu Janši i njegovu načinu vladanja. Malo se je govorilo o rezultatima sadašnje vlade jer se je Janša sam potrudio postati jednom od središnjih tema kampanje. Janša nije uspio postići cilj i pobijediti s velikom većinom", navodi se u glavnom komentaru Dela.

Slovenski mediji navode da je prevagu ljevice u zadnjem tjednu kampanje donijelo angažiranje ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča i bivšeg predsjednika Milana Kučana, jer su se obojica vrlo odlučno založila za Janšin odlazak iz vlade, a ne toliko afera Patria kojom je bačena sumnja na njegov moralni integritet.

"Mnogo glasova koje je dobio Pahor pripada onima koji su tako glasovali protiv Janše", ističe u svom komentaru od ponedjeljka ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji dodaje da je Pahor sve do pred sam finiš izbora vodio "slabu kampanju", ne uspijevajući dokazati da nudi alternativni program i ne uspijevajući mobilizirati tradicionalne birače ljevice.

"Pahor u televizijskim sučeljavanjima nije imao nijedan uvjerljiv nastup i nije uspio ostaviti dojam lidera koji će biti sposoban suočiti se sa zahtjevnim zadaćama koji čekaju buduću vladu", navodi "Dnevnik".

List dodaje da su neuvjerljivom Pahoru pred sam kraj kampanje zapravo najviše pomogli predsjednik stranke Zares Gregor Golobič i predsjednica Liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal, svojim oštrim kritikama Janšine vlade, ali isto tako i pozivi Kučana, Jankoviča i nekih drugih uglednih ličnosti da je Pahor kao mandatar jedina realna alternativa nastavku djelovanja Janšine vlade.

"Dnevnik" navodi da je najrealnija buduća koalicijska vlada triju lijevih stranaka potpomognutih umirovljeničkim DESUS-om, koji za sada postavlja prevelike zahtjeve. No, prema općoj ocjeni, DESUS će se prikloniti vladi lijeve koalicije, ali će morati smanjiti sadašnje visoke zahtjeve, što joj je već i poručio vjerojatni budući ministar financija i potpredsjednik vlade Mitja Gaspari. Vjeruje se da je DESUS pogodan koalicijski partner ljevici i zato što je usmjeren pretežito na birače srednje i starije generacije koji su tradicionalno okrenuti ljevici. No Pahor bi, dodaje list, većinu mogao osigurati i eventualnim koalicijskim povezivanjem sa Slovenskom pučkom strankom (SLS), koju vodi Bojan Šrot iako iz te stranke, zbog relativno slabih izbornih rezultata, najavljuju prijelaz u opoziciju.

Janša je, u svojim prvim izjavama nakon jučerašnje objave izlaznih anketa koje su davale prednost Pahoru od čak četiri posto, praktično priznao poraz i čestitao pobjedniku. Nakon što su rezultati objavljeni tijekom noći pokazali da njegova stranka ima zaostatak od samo 1,18 posto u odnosu na Pahorovu, Janša je izjavio da je prerano za izjave o relativnom pobjedniku kojemu će biti povjeren mandat za sastav vlade, ali je istodobno priznao da je njegova stranka nije polučila rezultat koji bi omogućavao sastavljanje nove vlade te da prednost sada ima ljevica.

Budući da je Pahor već ranije odbio mogućnost stvaranja "velike koalicije", rekavši da nema nikakvih potreba za stvaranjem "vlade nacionalnog jedinstva" i nakon što se pokazalo da iz parlamenta sigurno ispadaju demokršćani iz Nove Slovenije (NSI) Andreja Bajuka jer nisu dosegli 4-postotni izborni prag, slijedi najprije objava službenih rezultata izbora, pregovori o koaliciji ljevice i pripreme za konstituirajuću sjednicu novog parlamenta petog saziva.

Za ponedjeljak navečer najavljeno je da će državna izborna komisija objaviti konačne neslužbene rezultate koji se odnose na glasovanje u Sloveniji, uključujući i glasove domaćih birača prispjelih poštom. Konačni službeni rezultati biti će objavljeni početkom idućeg mjeseca. (HINA)

22.09.2008. 20:05:00
http://metro-portal.hr/pahor-birace-uvjerio-da-glasuju-protiv-janse/11922/