Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2009. 10:49:34
WALL STREET

Pad potrošnje u SAD-u obeshrabrio ulagače

Podaci o trgovini na malo pokazuju da možda nije došlo do očekivanih preokreta trendova.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Na Wall Streetu su u utorak dionice osjetno pojeftinile jer su nakon neočekivanog podatka o padu prodaje u trgovini na malo splasnule nade da recesijski pritisci na američko gospodarstvo slabe.

Dow Jones indeks izgubio je 137 bodova ili 1,71 posto, zaronivši na 7.920 bodova, dok je S&P 500 indeks pao 2,01 posto, na 841 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 1,67 posto, na 1.625 bodova.

Nakon dva mjeseca uzastopnog rasta, u ožujku je promet u trgovini na malo u SAD-u, na opće iznenađenje, pao za 1,1 posto, dok su analitičari očekivali blagi, 0,3-postotni rast.

Kako je pritom zabilježen pad prodaje u gotovo svim sektorima, pod pritiskom su se našle i dionice iz industrijskog, tehnološkog, energetskog, trgovačkog i mnogih drugih sektora.

"Podaci o trgovini na malo pokazuju da u gospodarstvu možda nije došlo do preokreta trendova, pa je pitanje koliko je opravdan rast cijena dionica u posljednjih pet tjedana. Tržište uvijek ima tendenciju da ode predaleko i prebrzo", kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

Slabljenje potrošnje izazvalo je jučer pad S&P indeksa trgovačkog sektora za 2,5 posto, pri čemu je dionica Macy'sa pojeftinila više od 7, a najvećeg svjetskog trgovačkog lanca Wal-Marta gotovo 1 posto.

Ulagače je pokolebao i podatak o padu proizvođačkih cijena u ožujku za 1,2 posto jer bi nastavak pada cijena mogao izazvati spiralni efekt u kojemu bi potrošači i kompanije smanjili potrošnju zbog bojazni da će danas nešto platiti više nego što će to vrijediti sutra.

Nakon nekoliko dana snažnog rasta, jučer su pale i cijene dionica banaka. KBW indeks bankarskog sektora potonuo je više od 8, a S&P indeks financijskog sektora 7,7 posto.

Pritom je cijena dionice Goldman Sachsa, koji je dan prije oraspoložio ulagače dobrim poslovnim rezultatima, potonula više od 11,5 posto, dok je dionica JPMorgana pojeftinila 9, Bank of America više od 8, a Wells Farga više od 7 posto.

Posljedica je to najave Goldman Sachsa da će izdati nove dionice, vrijedne 5 milijardi dolara, kako bi državi mogao vratiti kredit dobiven iz proračuna. Ulagači se plaše da bi tu 'formulu' mogle slijediti i druge banke, a izdavanje novih dionica obično smanjuje vrijednost postojećih.

"Ulagači se plaše da će i druge banke, koje žele vladi vratiti kredite, izdavati dionice kako bi namaknule svježi kapital", objašnjava Detrick.

Na europskim su burzama, pak, u utorak cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks osvojio je 0,13 posto, dosegnuvši 3.988 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks skočio 1,47 posto, na 4.557 bodova. (hina/metro-portal)

15.04.2009. 10:49:34
http://metro-portal.hr/pad-potrosnje-u-sad-u-obeshrabrio-ulagace/16623/