Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2022. 18:01:00
STVARNO?

Pad kognitivnih sposobnosti ne znači uvijek Alzheimerovu bolest

Stručnjaci tvrde da pad kognitivnih sposobnosti ne znači uvijek da se radi o Alzheimerovoj bolesti

Nekad je to čudno...
Nekad je to čudno... (Arhiva)

Naime, zaključak znanstvenika je da je u takvim situacijama zapravo samo dio normalnog starenja nekih ljudi.

Tim Sveučilišta u Cambridgeu usporedio je mozak ljudi sa smanjenom kognitivnom funkcijom koji nisu primijetili probleme s pamćenjem, nazvanih "kognitivno slabima", s mozgovima odraslih osoba s blagim kognitivnim oštećenjem ili Alzheimerovom bolešću te s mozgovima drugih zdravih odraslih osoba.

Mali broj ispitanika, koji su bili dijelom veće studije Cambridge Centra za starenje i neuroznanost, bio je podvrgnut nizu kognitivnih testova, a znanstvenici su također pregledali njihovu moždanu strukturu MRI skeniranjem i moždanu aktivnost drugim testovima.

Normalni rezultati

Studija, objavljena u časopisu JNeurosci, otkrila je da mozak kognitivno slabih odraslih osoba više nalikuje mozgu zdravih odraslih osoba od mozga odraslih s Alzheimerom ili blagim kognitivnim oštećenjem.

Ipak, na kognitivnim testovima postizali su rezultate poput odraslih osoba s blagim kognitivnim oštećenjem. Autori su zaključili da oslabljene kognitivne sposobnosti mogu biti dio raspona normalnog starenja i nisu uvijek rani znak Alzheimerove bolesti. Zaključili su da se lošiji kognitivni pokazatelji ne bi trebali odmah tumačiti kao nedijagnosticirane Alzheimerove bolesti.

15.01.2022. 18:01:00
http://metro-portal.hr/pad-kognitivnih-sposobnosti-ne-znaci-uvijek-alzheimerovu-bolest/136021/