Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2012. 18:17:13
DA, ALI ...

Pacijenti se ne suprotstavljaju liječnicima

Ipak, ako se ne slažu s onim što im je liječnik rekao, pacijenti će laka srca zanemariti sve dobivene upute

Ako vam se ne sviđa što ste čuli ...
Ako vam se ne sviđa što ste čuli ... (Shutterstock)

Pacijenti se uglavnom ne žele suprotstaviti mišljenju svoga liječnika oko terapije ali će zato nakon odlaska iz ordinacije zanemariti njegove upute, pokazalo je američko istraživanje po kojem bi najveći dio pacijenata želio imati utjecaj na odabir liječenja.

U sklopu istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Archives of Internal Medicine, anketirano je 1340 odraslih osoba koje su pozvane da zamisle da pate od nekog oblika bolesti srca i nakon toga su se morale izjasniti na koji način žele biti uključene u odluke o vlastitu liječenju.

Oklijevanje ili čak i strah od protivljenja liječničkoj preporuci predstavljaju veliku zapreku donošenju zajedničke odluke i oni su podjednako prisutni u svim obrazovnim strukturama, kaže Dominick Frosch iz Palo Alto Medical Foundation Research Intitute i Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu.

"Oklijevanje da se izrazi neslaganje u ordinaciji može biti povezano s lošijim poštivanjem liječničkih uputa izvan ordinacije", kaže Frosch.

Gotovo 70 posto pacijenata kazalo je kako bi prednost dalo donošenju zajedničkih odluka o liječenju sa svojim liječnikom, no istodobno tek je svaki sedmi kazao da bi liječniku kazao kako se ne slaže s preporučenim liječenjem. Dio smatra da bi to bilo društveno neprihvatljivo ili bi naštetilo njihovu odnosu s liječnikom.

Frosch upozorava da suzdržanost u komunikaciji liječnika i pacijenta može imati puno gori ishod poput neuzimanja propisanih lijekova.

12.07.2012. 18:17:13
http://metro-portal.hr/pacijenti-se-ne-suprotstavljaju-lijecnicima/72566/