Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2019. 12:29:00
SPAS?

Pacemaker za mozak spašava ovisnike?

Proces počinje nizom skeniranja mozga, nakon čega se obavlja operativni zahvat tijekom kojega liječnici pacijentu naprave malu rupu u lubanji...

Što reći?
Što reći? (Wikipedia)

Pacijentima s dugogodišnjom ovisnošću o narkoticima u mozak će biti ugrađen implantat koji bi trebao regulirati njihovu potrebu za drogom, što je prvo takvo istraživanje u Sjedinjenim Državama.

Gerod Buckhalter (33), više od deset godina bori se s ovisnošću o narkoticima. Nekoliko ih je puta prestajao uzimati, no ponovno im se vraćao, što je rezultiralo višestrukim slučajevima predoziranja, zbog čega su mu kirurzi nedavno ugradili svojevrsni "pacemaker za mozak", piše BBC.

Dr. Ali Rezai, koji je uz pomoć kolega obavio zahvat, upozorava da se, premda mnogi vjeruju kako je riječ o tehnologiji koja bi mogla promijeniti puno toga, ovakve stvari ne smiju koristiti za "poboljšanje ljudske rase".

Proces počinje skeniranjem mozga

Buckhalter je operiran 1. studenoga u bolnici na Sveučilištu Zapadne Virginije, a nakon njega će istome zahvatu biti podvrgnuto još troje dobrovoljaca.

Proces počinje nizom skeniranja mozga, nakon čega se obavlja operativni zahvat tijekom kojega liječnici pacijentu naprave malu rupu u lubanji. Kroz nju se u točno određeni dio mozga uvodi elektroda od 1 mm čija je zadaća regulirati impulse ovisnosti i samokontrolu među pacijentima.

Elektroda ima bateriju koja se ugrađuje ispod ključne kosti, a moždanu aktivnost potom prati niz stručnjaka za ovisnost, psiholozi i fizijatri.

Rjieč je dubokoj stimulaciji mozga (DBS), koju je FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) odobrila za liječenje Parkinsonove bolesti, epilepsije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Implantate u mozgu danas ima oko 180.000 ljudi u svijetu.

Treba istaknuti da je DBS prvi put odobren za liječenje ovisnosti o narkoticima, što je bilo prilično zamršeno jer su u donošenju odluke sudjelovali brojni znanstvenici, psiholozi i etičari.

Zdravlje i ponašanje pacijenata u iduće će dvije godine izbliza pratiti brojni stručnjaci.

27.11.2019. 12:29:00
http://metro-portal.hr/pacemaker-za-mozak-spasava-ovisnike/122166/