Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2011. 12:28:00
VJERSKI SUKOB

Ozlijeđena 22 policajca u novim neredima u Belfastu

Deseci tisuća protestanata danas planiraju marš kojim obilježavaju povijesnu pobjedu nad katolicima što često završi nasiljem

Fotografija vijesti

Noćas je opet gorilo na ulicama Belfasta, gdje su uoči godišnje protestantske povorke prosvjednici palili vozila i bacali molotovljeve koktele na policiju, prenosi Hina. U sukobima su ranjena 22 policajca.

Policija je odgovorila plastičnim mecima i vodenim topovima protiv skupine od oko 200 prosvjednika u katoličkim dijelovima zapadnog Belfasta, kazala je glasnogovornica lokalne policije.

Deseci tisuća protestanata u utorak planiraju marš kojim obilježavaju povijesnu pobjedu nad katolicima kojom je osigurana protestantska prevlast u Sjevernoj Irskoj i koji katolici doživljavaju kao provokaciju pa prolazak povorke kroz katoličke četvrti Belfasta često završava nasiljem.

Marš protestanata posvećen je sjećanju na engleskog kralja Williama III. Oranskog koji je pobjedom nad katoličkim kraljem Jamesom II. 1690. godine ponovo uspostavio protestantsku prevlast u Irskoj.

Sporazumom iz 1998. godine stvoreni su temelji za podjelu vlasti i smanjen je intenzitet nasilja između lojalista - protestanata koji žele da Sjeverna Irska ostane dijelom Velike Britanije i irskih nacionalista većinom katolika koji žele njezino ujedinjene s Irskom.

12.07.2011. 12:28:00
http://metro-portal.hr/ozlijedjena-22-policajca-u-novim-neredima-u-belfastu/61198/