Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2010. 10:00:00
POLJUBAC ŽIVOTA I SMRTI

Oživljavanje usta na usta može biti opasno za unesrećenog

U slučaju srčanog zastoja, tehnika usta na usta može donijeti više štete nego koristi; međutim, kod oživljavanja pacijenata kojima srce još kuca, tehnika je vrlo učinkovita

Oživljavanje usta na usta
Oživljavanje usta na usta (Shutterstock)

Oživljavanje usta na usta neki nazivaju poljupcem života, ali on može biti vrlo opasan, čak smrtonosan. Prema mišljenju američkih stručnjaka, takav oblik hitnog tretmana može smanjiti šanse srčanih bolesnika da prežive u slučaju udara ili zastoja srca. Aktualno je uvjerenje da kad osobi stane srce, onaj tko pruža prvu pomoć prvo treba 30 puta pritisnuti grudni koš unesrećenog i zatim dva puta puhnuti u njegova usta.

Čak se i neki liječnički krugovi zalažu za izbacivanje tog dijela iz poduke o pružanju prve pomoći kod pacijenata sa srčanim problemima. Amerikanac dr. Peter Nagele s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington tvrdi da se pružatelj prve pomoći treba prvenstveno usmjeriti na pritiskanje grudnog koša jer tehnika usta na usta samo troši vrijeme koje bi se trebalo iskoristiti za poticanje cirkulacije krvi kroz tijelo (što se postiže pritiskanjem grudnog koša). Prema rezultatima njegova istraživanja, pacijentima sa srčanim zastojem treba pomoći samo uz pritiskanje grudnog koša jer im se na taj način šanse za preživljavanje povećavaju za jednu petinu.

Kardiopulmonalna resuscitacija neće nužno vratiti srce u radno stanje, ali će održati pacijenta živim jer se time pumpa krv kroz njegovo tijelo. Zato je važnije vršiti pritiskanje, odnosno kompresiju sve dok ne dođe hitna pomoć. Pacijent će zatim već u vozilu, a kasnije u bolnici proći tretman kojim bi mu trebao 'probuditi' srce.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Lancet. Međutim, sve navedeno ne znači da tehniku usta na usta treba izbaciti iz pružanja prve pomoći. Kod srčanog zastoja je bolje izvršavati samo pritiskanje grudnog koša, ali ako osoba iz nekog razloga prestane disati (gušenje, davljenje u vodi, udisanje ugljičnog monoksida, trovanje, predoziranje), a srce joj i dalje kuca, tehnika usta na usta može biti vrlo učinkovita.

16.10.2010. 10:00:00
http://metro-portal.hr/ozivljavanje-usta-na-usta-moze-biti-opasno-za-unesrecenog/49814/