Metro-portal.hr

objavljeno 21.01.2012. 12:08:00
ZLATNI MEDVJED

Ovogodišnji Berlinale s manje holivudskog sjaja

U Berlinu se od 9. do 19. veljače održava jedan od najvećih i najpopularnijih svjetskih filmskih festivala, Berlinale

Manje glamurozan red carpet ovogodišnjeg Berlinala

Direktor Berlinala Dieter Kosslick je u najavi ovogodišnjeg festivala skrenuo pozornost na činjenicu da je u filmovima jedna od najprisutnijih tema desni ekstremizam. Veliki broj filmova iz različitih zemalja bavi se temom neonacizma i desnog radikalizma. Filmski autori postavljaju pitanje kako je moguće da se desne organizacije uspješno skrivaju od državnih organa. Jedna od tema je i položaj Sinta i Roma u Mađarskoj. Nije malen broj ni filmskih ostvarenja koja obrađuju probleme migracije.

U Berlinu će 10. veljače premijeru imati i restaurirana verzija legendarnog sovjetskog revolucionarnog filma „Oktobar". Majstorsko djelo Sergeja Eisensteina je nakon premijere 1928. godine u Moskvi cenzurirano i protjerano iz kino-dvorana. U Berlinu će film biti prikazan u sklopu retrospektive „Crvene tvornice snova".

Počasni Zlatni medvjed za Meryl Streep

Njemački gledatelji se, usprkos najavi da će ove godine izostati holivudski sjaj, nadaju da će broj poznatih gostiju biti velik. U svakom slučaju, holivudska zvijezda Charlize Theron će na 62. Berlinalu predstaviti svoj film „Mladi". Svoje filmove imaju i Keanu Reeves i Charlotte Rampling. Angelina Jolie predstavlja film o ratu u Bosni i Hercegovini „U zemlji meda i krvi" s Radom Šerbedžijom, Goranom Kostićem, Zanom Marjanović. Obožavatelji filma se nadaju da će u Berlin stići i Tom Hanks, Sandra Bullock i poznati indijski glumac Shah Rukh Khan, kao i Salma Hayek i Isabella Rossellini.

Predsjednik žirija je britanski redatelj Mike Leigh, a o Zlatnom i Srebrnom medvjedu odlučivat će između ostalih i njemačka glumica Barbara Sukowa, englesko-francuska glumica Charlotte Gainsbourgh i holivudski glumac Jake Gyllenhaal.

Slavnoj glumici, ponosnoj vlasnici dva Oskara, Meryl Streep, ove godine će biti uručen počasni Zlatni medvjed za životno djelo. Nagrada će joj biti uručena 14. veljače na predstavljanju njezinog najnovijeg filma „Željezna lady", u kojem igra nekadašnju britansku premijerku Margaret Thatcher. Briljantnu Isabelle Huppert publika na Berlinalu će gledati u filmu „Zarobljena" filipinskog redatelja Brillantea Mendoze.

„Zbogom kraljice"

Ove godine se za glavne nagrade bore čak tri njemačka redatelja: Christian Petzold, Matthias Glasner i Hans-Christian Schmid. Festival će otvoriti revolucionarna francuska drama „Zbogom kraljice" Benoita Jacquota s Dianom Kruger u ulozi kraljice Marije Antoinette. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana književnice Chantal Thomass koji govori o prvim danima francuske revolucije viđenim očima dvorskih sluga na dvoru kralja Luia XVI. u Versaillesu.

Piše: Željka Bašić-Savić
21.01.2012. 12:08:00
http://metro-portal.hr/ovogodisnji-berlinale-s-manje-holivudskog-sjaja/67461/