Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2009. 20:38:30
DAMIR BAJS:

Ovogodišnja sezona kao lanjska ili s blagim minusom

Prošli vikend nadišao je očekivanja, a predviđanja govore kako će isto biti i s nadolazećima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Mišković/CROPIX)

Uže Povjerenstva hrvatske Vlade za koordinaciju i praćenje aktivnosti za ovu turističku sezonu očekuje da će njen ovogodišnji rezultat biti na razini lanjske ili s blagim minusom.

"Nadamo se da ćemo ostvariti rezultate na razini lanjskih ili s blagim minusom, što s obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju u svijetu znači uspjeh", izjavio je ministar turizma Damir Bajs te istaknuo da najveći broj turista ove godine boravi u kampovima i privatnom smještaju dok je hotelski smještaj za sada u padu.

Bajs od najkonkurentnije gospodarske grane u Hrvatskoj očekuje zadovoljavajuće rezultate kada je u pitanju turistička sezona s obzirom na to da se broj turista svakog vikenda povećava i da su brojke, koje su još uvijek u minusu, sve bliže prošlogodišnjim rezultatima. Prošli vikend nadišao je očekivanja dolazaka broja gostiju, a u idućim vikendima se također očekuje veći broj turista, što bi bilo vrlo značajno za ovogodišnju hrvatsku turističku sezonu.

Prema dosadašnjim rezultatima u Dubrovniku se očekuje porast prometa cruisera, što znači izravan dobitak za grad Dubrovnik, ali i za hrvatski turizam općenito. Porast bilježi i nautički turizam, za 1,4 posto više nego lani, a kao posebnost istaknuto je da sve veći broj nautičkih turista odlazi sve južnije zbog autocesta i boljih cestovnih veza. Zabilježen je i porast broja mega jahti koje tijekom ljetnih mjeseci borave u našim marinama.

Dosadašnji ostvareni rezultati, za koje Povjerenstvo smatra da su u datim okolnostima zadovoljavajući, takvi su jer je, kako je istaknuo ministar Bajs, ove godine uspostavljena veća povezanost između javnog i privatnog sektora, a također su uložena i veća sredstva iz Ministarstva za internetsku promidžbu i pojedine turističke kampanje s kojima s privukao određeni broj turista.

Na sastanku vladinog Povjerenstva najavljen je i nastavak obnove pomorske flote usprkos recesiji. Istaknuta je i sve veća sigurnost u pomorskom prometu, pa je ove godine zabilježen manji broj pomorskih nesreća.

Izvor: Hina

01.08.2009. 20:38:30
http://metro-portal.hr/ovogodisnja-sezona-kao-lanjska-ili-s-blagim-minusom/19979/