Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2018. 16:01:00
SAZNAJEMO

Ovoga ljeta stvarno napunite baterije! Neka ljeto bude posebno...

Dosadilo vam je svake godine ljetovati na isti način? Za one koje sve manje privlače pretrpane plaže i gužve u razvikanim turističkim središtima, predlažemo nekoliko destinacija za sasvim drugačiji ljetni odmor

Plitvice osvježavaju bez premca
Plitvice osvježavaju bez premca (Arhiva)

Posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera samo je po sebi turistički "par excellance", a kad ste uz to smješteni u pravoj oazi luksuza i udobnosti, u blizini veličanstvenog Velikog slapa, onda znate da boljeg odmora nema. Novi turistički resort Fenomen Plitvice doista je fenomenalan: devet drvenih kuća građenih prema svim ekološkim standardima i od najkvalitetnijih lokalnih materijala, vrhunski restoran, teretana na otvorenom, igralište za djecu, mogućnost vježbanja joge, vožnje biciklom, jahanja..., a sve u savršenoj sinergiji s prirodom - treba li što više dodati? Ljudima kojima doista treba odmor od vječne gužve, buke i užurbanosti kakva vlada u velikim gradovima, Fenomen Plitvice napunit će baterije u svakom smislu. Više na https://fenomen-plitvice.com/.

Ako ste ljubitelji vina, zasigurno već znate da je poluotok Pelješac kolijevka plavca malog i mjesto gdje je vino stil života. Kad se od Stona vozite prema Orebiću, u srcu poluotoka nećete moći zaobići Poljoprivrednu zadrugu Putniković koja okuplja čak 144 vinara iz Putnikovića, Žuljana i Ponikava. Voćni rose, vrhunska maraština, moćni plavci i cuvée prave su ljetne "kapljice" kojima na ovoj vinskoj destinaciji nećete moći odoljeti. Od prošle godine  u sklopu vinarije otvoren je Dom vinarske tradicije u kojem su izloženi originalni eksponati koji su se nekad koristili u tradicionalnom vinogradarstvu i vinarstvu, u sklopu Doma je kušaonica, a u potkrovlju se uređuje replika autohtone dalmatinske kuće. Bilo da tek putujete na svoju pelješku destinaciju, vraćate se kući ili samo želite predah od mora i kupanja, više nećete morati razmišljati gdje stati i kupiti najbolje vino - Putniković je uvijek "uz put". Više na: https://bit.ly/2LBn98r.

Pet planinskih oaza, moderno uređeni kampovi, tri vinske ceste, odlična gastro-ponuda, čak 886 kilometara biciklističkih staza recept je za savršen odmor u Požeško-slavonskoj županiji. Za one koji biraju aktivan odmor, istok Hrvatske sve je samo ne ravničarski: od Brda Sokolovac s prekrasnim vidikovcem od kojeg puca pogled na Požegu; preko brda Klikun i Starac iznad Pleternice, koja su raj za vinoljupce, i planinarskog doma Lapjak iznad termalnih voda u Velikoj do Omanovca, odakle se pruža najljepši pogled na Moslavinu i Slavoniju i gdje možete uživati u streličarstvu ili paraglajdingu - sve te planinske staze učinit će vaš odmor nezaboravnim. Dakako, ne propušta se ni Park prirode Papuk, geopark pod zaštitom UNESCO-a, s mnoštvo poučnih staza, gorskih jezera, špilja, slapova i čak 1200 vrsta flore i faune. Avanturisti mogu odsjesti u jednom od dva nova kampova - eko-kampu Duboka i kamp odmorištu Zlatni Lug - sa svom potrebnom infrastrukturom za kampere, ali uživati u jednoj od 30 vinarija na tri vinske ceste: Vinogorje Požega - Pleternica, Vinogorje Pakrac i najpoznatije hrvatsko Vinogorje Kutjevo. Više na http://tzzps.hr/.

Svi oni koji su ikada bili u berbi grožđa znaju da je to puno više od fizičkog rada. Red berbe, red pjesme, red dobrih zalogaja i vrhunske kapljice i, kad se ruke slože, vinogradi su za tren obrani. Doduše, 125 hektara rodnih vinograda, s koliko raspolažu Feravina u Feričancima,  nije baš "mačji kašalj", ali je berba svakako jedinstven turistički događaj koji tradicionalno počinje negdje u rujnu. Berba je lani počela najranije u povijesti Feravina - već 24. kolovoza - pa nema boljeg "tajminga" nego da prije jesenske ludnice i navale obveza posjetite ovaj kraj. Iz vinskih podruma Feravina  "izašla" su već brojna nagradama ovjekovječena vina, a sada je prava prilika da probate i nove zvijezde - pjenušava vina Grasecco i Francesca - koja su savršena baš za vruće ljetne noći. Proizvedena uz pomoć nove tehnologije u podrumu u Feričancima (prema charmat metodi) i u novim punionicama za punjenje mirnih i pjenušavih vina, Grasecco (sto posto graševina) i Francesca (sto posto frankovka) odlični su aperitivi bogatog i dugotrajnog okusa, koji će zasigurno privući i mlađe generacije. Više na http://feravino.hr/.

20.07.2018. 16:01:00
http://metro-portal.hr/ovoga-ljeta-stvarno-napunite-baterije-neka-ljeto-bude-posebno/113327/