Metro-portal.hr

objavljeno 14.08.2010. 18:43:09
BAJS U VODICAMA

Ovo je dobra sezona ali nas očekuje još puno posla

Ministar turizma danas je u vodičkom hotelu "Olympia" održao radni sastanak s predstavnicima putničkih agencija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić/Cropix)

U ovu smo sezonu ušli s nizom aktivnih mjera, među kojima je najvažnija mjera upravo javno-privatno partnerstvo s turističkim agencijama. Hrvatski turizam se morao u teškim vremenima osloniti na organizirani dolazak jer on daje jednu sigurnost u formiranju sezone, naglasio je Bajs. Dodao je kako je trećina ukupnog prometa vezana upravo za takav način dolaska turista.

Ministar turizma Bajs naglasio je kako je kroz devet modela udruženih tržišnih aktivnosti u ovoj godini potpisano ukupno 548 ugovora, ukupne vrijednosti 137 milijuna kuna. Drugim riječima, svaki peti turist koji dođe u Hrvatsku, dođe pod poticajima i zajedničkim nastupom Ministarstva turizma, HTZ-a i agencija, a ove je godine po prvi puta zastupljeno i niz agencija iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Irske, Norveške i Ukrajine koje su se javile na tržišno oglašavanje, dodao je.

Predstavnici Ministarstva turizma i HTZ-a još su tijekom veljače i ožujka ove godine, svojim partnerima, predstavnicima putničkih agencija isplatili prvi dio sredstava, avansno isplatili prvi dio sredstava za što uspješniju pripremu sezone, te im na taj način iskazali svoje povjerenje, izvijestio je ministar Bajs.

Naglasio je kako se agencijski rad redovito prati, a partnerima koji su ispunili svoje obveze, tijekom rujna slijedi i isplata preostalog iznosa, odnosno dopunske potpore za što uspješniju pripremu posezone.

Ministar Bajs izvijestio je da se na današnjem radnom sastanku, osim o analizi i učincima dosadašnjih mjera, dogovaralo o mjerama za 2011. godinu koje će se objaviti krajem rujna.

Osvrnuvši se na tijek turističke sezone, Bajs je rekao da u hrvatskom turizmu ove godine postoji niz županija koje su u plusu, a trenutno najuspješnija među njima je Šibensko-kninska županija s porastom od 17 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima.

S obzirom na dosadašnji tijek sezone postoje naznake da bi se mogli ponoviti rezultati iz prošle godine. To nas mora činiti optimistima ali nikako ne smijemo ući u euforiju, zaključio je ministar Bajs navodeći kako do kraja turističke sezone treba odraditi još dosta posla. (hina/metro-portal)

14.08.2010. 18:43:09
http://metro-portal.hr/ovo-je-dobra-sezona-ali-nas-ocekuje-jos-puno-posla/46143/