Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 20:40:00
TRUDNICE, OPREZ!

Ovisnost o kavi može smanjiti vašu bebu

Bebe čije su majke tijekom trudnoće pile šest šalica kave rodile su se nešto manje od beba čije su majke konzumirale manje kofeina

kava trudnoća ovisnost
kava trudnoća ovisnost (Shutterstock)

Istraživanje provedeno na Medicinskom centru Erasmus u Rotterdamu pokazalo je da trudnice koje svaki dan piju šest šalica kave rađaju manju djecu od žena koje konzumiraju manje kofeina.

Znanstvenici pod vodstvom Rachel Bakker pratili su 7,346 nizozemskih žena, od kojih je dva do tri posto navelo da su tijekom cijele trudnoće svakodnevno pile šest šalica kave. Pokazalo se da su njihove bebe pri rođenju bile nešto manje od novorođenčadi čije su majke konzumirale manje kave tijekom trudnoće.

Teške ovisnice o kofeinu također su imale veći rizik da njihova beba bude mala i tijekom razdoblja trudnoće.

Kako prenosi Reuters Health, Rachel Bakker ipak napominje da je manje od šest šalica kave dnevno uglavnom sigurno piti tijekom trudnoće. Napominje i da su potrebna daljnja istraživanja jer su ova nova saznanja prikupljena na relativnom malom uzorku.

Osim toga, različita istraživanja pokazuju kontradiktorne učinke kave, bilo da se radi o razvoju bebe ili, primjerice, o riziku od pobačaja.

21.05.2010. 20:40:00
http://metro-portal.hr/ovisnost-o-kavi-moze-smanjiti-vasu-bebu/40609/