Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2013. 09:05:00
UPS

Ovisnici o Facebooku i Twitteru osjećaju se odsječeni od svijeta

Što se zapravo zbiva kad ovisnika o Facebooku ili Twitteru skinete s te društvene mreže na mjesec dana

Koliko je zapravo opasna ovisnost o društvenim mrežama
Koliko je zapravo opasna ovisnost o društvenim mrežama (Arhiva)

Facebook i Twitter nova su ovisnost čije su posljedice odlučili ispitati znanstvenci sa Sveučilišta Winchester, pa su našli dovoljan broj ovisnika o jednoj ili drugoj mreži i uključili ih u eksperiment.

Većina je ovisnika izjavila da se u zadnje vrijeme izolirala od vanjskog svijeta i da ne provode vrijeme s obitelji i prijateljima. Život im je u potpunosti organiziran na Facebooku, pa nije rijetkost da se ne čuju s obitelji po tjedan dana.

Psiholozi su zaključili da ovisnost o društvenim mrežama još uvijek nije opasna, jer su ispitanici nakon početka eksperimenta izjavljivali da se osjećaju izolirano, no nisu postajali negativni, samo su se žalili da se osjećaju usamljeno i odsječeno od svijeta.

Zanimljivo, u istraživanje su uključene i osobe koje nikada nisu koristile neku od društvenih mnreža koje su po završetku eksperimenta imale pozitivne dojmove o društvenim mrežama zaključivši kako su zapravo vrlo zabavne za korištenje.

Inače, manje problema su imali korisnici Twittera jer je on ipak manje društven od Facebooka, pa se korisnicima nije bilo teško odvojiti od njega.

12.04.2013. 09:05:00
http://metro-portal.hr/ovisnici-o-facebooku-i-twitteru-osjecaju-se-odsjeceni-od-svijeta/77514/