Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2008. 05:12:57

Ove sezone Mađari i Česi u manjini

U HTZ-u očekuju da će sezona 2008. biti 5% bolja od lanjske

Turistički minusi zabilježeni su u prva četiri mjeseca
Turistički minusi zabilježeni su u prva četiri mjeseca (Tea Cimaš/CROPIX)

Prema podacima s terena, pozitivne rezultate tijekom ove turističke sezone možemo očekivati s gotovo svih emitivnih tržišta, s iznimkom Mađarske koja u ovom trenutku proživljava duboku političku i gospodarsku krizu.

Realno je stoga očekivati da ćemo ostvariti planirane poraste fizičkog i financijskog turističkog prometa od dva do tri, odnosno pet posto u odnosu na 2007., rečeno je jučer tijekom sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice.

- Znatnije poraste, čak i dvoznamenkaste, ove godine bi mogli ostvariti s tržišta Skandinavije, Španjolske, Rusije, Nizozemske, pa i Japana- kazao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić. Također, istaknuo je, kada je u pitanju rusko tržište, situacija se dodatno zakomplicirala uslijed uvođenja djelomičnog viznog režima za goste iz te zemlje. To će, smatraju u HTZ-u, ugroziti rezultate u 2008., te bi se posebno negativno moglo odraziti na rezultate sezone 2009. 

10-dnevne vinjeteMinistar Damir Bajs naglasio je kako su od Slovenije zatražili da uvede i 10-dnevne vinjete kao i u nekim drugim europskim zemljama. 

Iako sa češkog tržišta stiže glas o nezadovoljstvu vezanom uz novi hrvatski pravilnik o uvjetima unošenja proizvoda životinjskog podrijetla koji je u primjeni od 1. lipnja, u HTZ-u očekuje pozitivne rezultate i sa tog tržišta.  Činimo sve, pa i na diplomatskoj razini, da se taj pravilnik Česima što bolje rastumači, istaknuo je Bulić.

Ministar turizma i predsjednik HTZ-a Damir Bajs u tom smislu je dodao kako će se već danas sastati s ministrom poljoprivrede Božidarom Pankretićem, ali i češkim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj. (EPEHA) 

04.06.2008. 05:12:57
http://metro-portal.hr/ove-sezone-madjari-i-cesi-u-manjini/8113/