Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2009. 18:52:11
REPORTERI BEZ GRANICA

Ove godine u svijetu je ubijeno 76 novinara

Uz ljudske žrtve zabrinjava i drastičan porast cenzure zbog koje je tijekom 2009. ugašeno ili zatvoreno 570 novina, radio ili TV postaja

(Arhiva)

Ove je godine diljem svijeta poginulo 76 novinara, najviše na Filipinima, a najopasniji novinarski zadaci bili su praćenje ratova i izbora u zemljama nedovoljne demokratske tradicije, objavili su u srijedu Reporteri bez granica (RSF).

Ta međunarodna novinarska organizacija kao dva najstrašnija događaja u 2009. navodi ubojstvo 30 novinara na jugu Filipina, najveći masakr nad novinarima u jednome danu u povijesti te zasad nezabilježeni progon novinara u Iranu nakon spornih predsjedničkih izbora u lipnju.

Ova je godina za novinare počela loše s izraelskim napadima na Pojas Gaze u kojemu su poginula dva novinara, a teška je bila za novinare i borce za ljudska prava na ruskom Kavkazu, ističu Reporteri bez granica.

Posebnu opasnost predstavljale su radikalne islamističke skupine koje su odgovorne za smrt 15 novinara diljem svijeta, najviše u Somaliji i Pakistanu.

Osim ubojstava, za trećinu su porasli i drugi oblici nasilja, fizički napadi i prijetnje. Tome riziku najviše su bili izloženi novinari u obje Amerike, osobito u Meksiku te u Aziji, ponajviše u Pakistanu, Šri Lanki i Nepalu.

Broj cenzuriranih medija postao je u 2009. alarmantan, ističe se u izvješću u kojem se navodi podatak da je lani zatvoreno ili je onemogućen rad 570 novina, radio ili TV postaja.

Jedini podatak koji je bolji u odnosu na 2008. broj je uhićenih novinara koji je blago pao s 673 prošle godine na 573 ove godine, pri čemu je najviše uhićenja zabilježeno na Bliskome istoku, stoji u izvješću Reportera bez granica. (hina/metro-portal)

30.12.2009. 18:52:11
http://metro-portal.hr/ove-godine-u-svijetu-je-ubijeno-76-novinara/29669/