Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2011. 16:53:00
SPAŠAVANJE NA JADRANU

Ove godine spašeno 655 života na moru

Poginula su tri ronioca na dah, dva ronioca s bocama, tri ribara, jedan kupač i dva nautičara. Spašeno je sedam daskaša, četiri kupača i deset ronilaca

Fotografija vijesti

Od početka ove godine pa do 23. kolovoza u hrvatskim je teritorijalnim vodama obavljeno 260 akcija tragana i spašavanja pri čemu je spašeno 655 života i 173 plovila, priopćeno je iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, prenosi Hina.

U pomorskim nesrećama od početka godine poginulo je 11 osoba, 29 ih je ozlijeđeno, a tri su nestale u moru. Najviše je akcija pokrenuto zbog nezgoda uzrokovanih kvarom motora na plovilu, nestankom goriva i slično, zbog nasukavanja i potrebe pružanja hitne medicinske pomoći.

Na moru se dogodilo sedam sudara, a toliko je akcija pokrenuto i zbog požara na plovilima. Potonulo je devet plovila, a 46 intervencija bilo je zbog nasukavanja.

Poginula su tri ronioca na dah, dva ronioca s bocama, tri ribara, jedan kupač i dva nautičara. Spašeno je sedam daskaša, četiri kupača i deset ronilaca.

Godine 2010. poginule su 24 osobe, a spašene su 944 osobe i 179 plovila u intervencijama koje je središnjica koordinirala u 373 akcije.

Najviše nesreća na moru događa se zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i ponašanja posade koje nije u skladu s pomorskim propisima i pravilima te zbog nesnalaženja u nepovoljnim vremenskim prilikama.

Svima koji izlaze na more savjetuje se da redovito prate vremensku prognozu i usklade plovidbu sa svojim nautičkim znanjem i sposobnostima te da poštuju pravila sigurnosti plovidbe. Kupačima, osobito onima bez velikoga plivačkog iskustva, preporučuje se kupanje u obilježenim i sigurnim kupalištima.

U akcijama traganja i spašavanja sudjeluju lučke kapetanije i ispostave s 52 plovila te ostala tijela državne uprave, a po potrebi se uključuju privatna plovila i zrakoplovi.

23.08.2011. 16:53:00
http://metro-portal.hr/ove-godine-spaseno-655-zivota-na-moru/62505/