Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2009. 13:50:19
MOBILNA STATISTIKA

Ove godine prvi smo put više pričali nego SMS-ali

Komunikacijama SMS-ovim, kojih je poslano 2,7 milijardi, doživjela je pad po prvi put u zadnjih nekoliko godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

U pokretnim/mobilnim mrežama hrvatski su građani u prvih devet mjeseci ove godine utrošili 5,9 posto više minuta nego u istom razdoblju prošle godine, dok su istodobno u nepokretnim/fiksnim mrežama potrošili 7,6 posto manje minuta, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Takvi su postoci rezultat ukupno potrošenih 4,49 milijardi minuta u mobilnim mrežama u devet mjeseci ove godine, te 3,83 milijarde minuta u fiksnim mrežama.

Za razliku od porasta utrošenih minuta, u mobilnim je mrežama u devet mjeseci ove godine zabilježeno smanjenje slanja i SMS i MMS poruka u odnosu na prošlu godinu.

Pritom su SMS poruke zabilježile pad prvi put u zadnjih nekoliko godina, i to od 6,1 posto u odnosu na devet mjeseci prošle godine i u devet mjeseci ove godine poslano ih je 2,7 milijardi.

Na taj je pad očito utjecao pad u trećem ovogodišnjem tromjesečju u kojem su hrvatski građani poslali 875 milijuna SMS poruka, što je 4,6 posto manje nego u drugom tromjesečju ove godine, a u odnosu na treće tromjesečje prošle godine pad za čak 19 posto.

MMS poruke pak nastavile su bilježiti izrazitiji pad - u devet mjeseci ove godine bilo ih je 51,9 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine ili 18,4 milijuna. Statistika samo za treće tromjesečje pokazuje da je poslanih 6,41 milijun MMS poruka 68,1 posto manje nego u razdoblju srpanj-rujan prošle godine.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, od ukupno oko 4,49 milijardi minuta utrošenih u razgovorima mobitelima većina je, 4,41 milijarda utrošena u unutarnjem prometu, čime je ostvaren porast od 6 posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci. Preostalih 82 milijuna minuta utrošeno je u međunarodnom prometu, ali je to pad za 1,2 posto.

U nepokretnim/fiksnim mrežama se u devet mjeseci ove godine bilježi pad u oba segmenta - u unutarnjem prometu za 7,1 posto s 3,59 milijardi utrošenih minuta, a u međunarodnom prometu za 15,7 posto s 237 milijuna minuta. (hina/metro-portal)

16.11.2009. 13:50:19
http://metro-portal.hr/ove-godine-prvi-smo-put-vise-pricali-nego-sms-ali/26549/