Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2013. 12:35:00
SVEMIRSKI SHOW

Ove godine pored Zemlje prolazi najsvjetliji komet

Ove će godine u studenom pokraj Zemlje proći komet koji bi mogao biti sjajniji od Mjeseca

Fotografija vijesti

Zanimljiva vijest stiže iz Rusije gdje su astronomi otkrili komet koji će svojim sjajem izazvati veliku pozornost stanovnika planeta Zemlje. Taj će se komet vidjeti i tijekom dana, a njegov se dolaza očekuje u jesen ove godine. Komet bi na noćnom nebu mogla biti svjetlija i od Mjeseca. Komet ISON će na ulice izmamiti milijune promatrača koji će željeti svjedočiti prolasku najsvjetlije komete u posljednjih nekoliko generacija.

Imat ćemo veliku privilegiju biti svjedocima toliko vidljivog kometa. Posljednju sličnu priliku, ali navodno puno manjeg intenziteta, imali smo prije 16 godina, u travnju 1997. kad se jako dobro mogao vidjeti prolazak kometa Hale-Boopa.

Znanstvenici vjeruju da ovaj komet prolazi kroz naš Sunčev sustav prvi put i da će na svom putu prema Suncu na sjevernoj hemisferi tijekom studenog i prosinca napraviti pravi svjetlosni show.

Komet će biti svjetliji od bilo kojeg drugog u posljednjih sto godina i bit će vidljiv i tokom dana. Znanstvenici također vjeruju i da će ovo biti posljednje putovanje ISON-a, jer sve ukazuje na to da njena putanja vodi pravo u Sunce, a trenutno se nalazi iza Jupitera.

Komet su 21 rujna ove godine otkrili astronomi uz pomoć teleskopa Međunarodne znanstvene optičke mreže u Rusiji. ISON ima paraboličnu orbitu, što ukazuje na to da je najvjerojatnije nastao u Oortovom oblaku, velikoj nakupini ledenih krhotina koje se nalaze 50.000 puta dalje od Sunca nego Zemlja.

Ukoliko komet nekim čudom preživi prolazak kroz naš Sunčev sustav proći će tisuće, a možda i milijuni godina prije nego što se ponovno vrati. 

Oni mlađi mogu se nadati da će biti svjedocima ponovnog prolaska Halleyjevog kometa koji će pokraj Zemlje ponovno proći 28. srpnja 2061. godine. Oni malo stariji vjerojatno se sjećaju njegovog prolaska 1986. godine.

07.01.2013. 12:35:00
http://metro-portal.hr/ove-godine-pored-zemlje-prolazi-najsvjetliji-komet/75838/