Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2019. 10:29:00
IZLOŽBE

'Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru', grupna izložba

Izložba ne vidi figuru partizanke kao junački trop spasenja ili fusnotu davnih vremena ovih povijesti, već kao načelo prakse koje usmjerava današnjicu

U zagrebačkoj Galeriji Nova u srijedu, 11. prosinca, u 20 sati, otvara se grupna izložba devetnaest domaćih i inozemnih umjetnika/ica i umjetničkih kolektiva 'Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru', kustosica Što, kako i za koga/WHW. 

 Izlažu: Marwa Arsanios, Barbara Blasin i Ana Lovreković, Lela Čermak, Alinta Dimitriou, Dora Economou, Vlatka Horvat, Yota Ioannidou, Sanja Iveković, Adela Jušić, Rajkamal Kahlon, Gülsün Karamustafa, Davor Konjikušić, MAZ DISTRO, Mujeres Públicas, Marta Popivoda i Ana Vujanović, Theo Prodromidis i Želimir Žilnik.

Nazvana po stihu pjesme "25. svibanj" (1978.) pjesnikinje, glumice i anarhistice Katerine Gogou (1940.-1993.) izložba "Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru" polazi od figure partizanke u isprepletenim povijestima antifašističkih borbi u Jugoslaviji i Grčkoj i poslijeratnim konstelacijama Hladnog rata. Izložba je realizirana u suradnji s iLianom Fokianaki i atenskom galerijom State of Concept Athens gdje je prvotno pokazana u proljeće 2019. Nastojeći iz suvremene perspektive promisliti nasljeđe antifašističkog i drugih oblika emancipatorskih otpora, zagrebačka verzija izložbe proširena je sudjelovanjem nekoliko lokalnih umjetničkih i aktivističkih pozicija koje te teme angažirano istražuju.

Izložba nastaje na pozadini društvenog krajolika složenih jugoslavensko-grčkih odnosa smještenih u slične, ali povijesno različite, političke pozicije na evropskoj polu-periferiji, čije su povijesti antifašističkog otpora vođene i inspirirane komunističkim idejama otišle u neočekivanim smjerovima. U obje zemlje recentna repatrijarhalizacija društva tek je jedna od mnogih nuspojava političkih kriza povezanih s vazalskom pozicijom unutar Evropske unije koja za posljedicu ima ukidanje radničkih prava, pauperizaciju, porast rasizma i fašizma.

Izložba ne vidi figuru partizanke kao junački trop spasenja ili fusnotu davnih vremena ovih povijesti, već kao načelo prakse koje usmjerava današnjicu. U nastojanju da združi različite glasove i pristupe koji se opiru trenutnim uvjetima retradicionalizacije, nametanja patrijarhata i devastirajućeg kapitalističkog rasta, izložba se dotiče ključnog pitanja: tko su partizanke danas?

Pripadajuća događanja - predavanja, prezentacije i projekcije počinju dan ranije, u utorak 10. prosinca, također u Galeriji Nova.

07.12.2019. 10:29:00
http://metro-portal.hr/otvorit-cu-vrata-ravno-ravno-u-vatru-grupna-izlozba/122363/