Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2010. 15:23:18
AFRIČKI SPEKTAKL

Otvoreno Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi

POGLEDAJTE GALERIJU - Ceremonija otvaranja započela je pjesmom 'Vrijeme je da Afrika zasja', nažalost pred polupraznim stadionom

SP Južna Afrika otvaranje
SP Južna Afrika otvaranje (Getty Images)

Dugoočekivano 19. Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici počelo je danas spektakularnim otvaranjem u na stadionu Soccer City u Johannesburgu. Šarena ceremonija otvaranja trajala je pola sata, a Afrika se prikazala tradicionalnim folklorom. "Vrijeme je da Afrika zasja", pjesma je kojom je krenuo afrički spektakl, uz poruku domaćinima da budu ponosni na ovaj dan.

Nažalost, stadion je ostao poluprazan - zemlja domaćin je siromašna, a recesija koja je pogodila razvijeni svijet očito je utjecala na džepove bogatih europskih nogometnih nacija.

Pitanje sigurnosti za ovo je Svjetsko prvenstvo bilo pitanje svih pitanja u ovoj nesigurnoj zemlji (u Južnoj Africi dogodio se čak 50 ubojstava dnevno), pa nije ni čudo da se ispred stadiona nalazio ogroman broj policajaca, vojnika, redara i službenog osiguranja.

Prva utakmica na rasporedu je danas, i to između domaćina i Meksika. Čeka nas mjesec dana nogometnih uzbuđenja, kao i veliko pitanje - hoće li Južna Afrika uspjeti bez većih problema privesti kraju najveću nogometnu smotru na svijetu.

11.06.2010. 15:23:18
http://metro-portal.hr/otvoreno-svjetsko-prvenstvo-u-juznoj-africi/42374/