Metro-portal.hr

objavljeno 14.09.2013. 15:24:00
SC

Otvorenje izložbe fotografija ISPIT 2013. u Galeriji SC!

Organizator izložbe je Katedra za fotografiju, a mentorstvo potpisuju prof. Sandra Vitaljić i umj.asis. Jelena Blagović.

ISPIT 2013
ISPIT 2013 (Igor Ilić)

Izložba fotografija studenata I. godine diplomskog studija Fotografije Akademije dramske umjetnosti naziva ISPIT 2013. održat će se u utorak, 17. rujna u Galeriji SC (Savska 25, Zagreb), s početkom u 20 sati. Na izložbi će se autorskim serijama fotografija predstaviti umjetnici Igor Ilić, Tjaša Kalkan i Marina Paulenka.

Izložbu posjetite do subote 28. rujna, radnim danom 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Izložba je rezultat cjelogodišnjeg studentskog rada na jednoj temi po vlastitom odabiru. Ispit se iz institucije seli u javni prostor Galerije SC te ispitna izložba postaje i svojevrsni ispit komunikacije s publikom. Organizator izložbe je Katedra za fotografiju, a mentorstvo potpisuju prof. Sandra Vitaljić  i umj.asis. Jelena Blagović.

„Millennials / Generacija Y 2013."

Igor Ilić

Generacija Y predstavlja naziv za demografski grubo označenu skupinu ljudi rođenih između 1980. i 2000. godine, koja je često spominjana kao sljedeća "značajna generacija" a preferiraju se nazivati "milenijskom generacijom". Opisuju ih kao lijene, razmažene, materijalistički orijentirane i besposlene. Oni su i refleksija generacije prije njih, no imaju li pravo biti cinični prema sustavu i navedenoj karakterizaciji?

Iako  puni samopouzdanja i odgojeni kao "oni koji mogu postići sve" pate od "inflacije ambicija" a njihove povećane želje prate sve nerealnija očekivanja. Niz oblika ponašanja najčešće vrijede za razvijeni postindustrijski informatički kapitalizam zapadnoeuropskog i sjevernoameričkog tipa, dok otvorenim ostaje pitanje koliki je utjecaj  prisutan u istočnoeuropskim i nezapadnim društvima. Portretirani subjekti preuzimaju fiktivnu ulogu žrtava takve tranzicije. Uzvišena drama dio je naizgled banalne scene - mladića i djevojaka na privatnoj zabavi. Prikazujući banalno kao uzvišeno, te aludirajući na sakralne teme i religiozno patetični zanos prenesen u suvremeni prizor prema predlošcima djela iz povijesti umjetnosti, naglašava se sveprisutnost melankolije, apatije i nemoći.

„Svjedoci"

Marina Paulenka 

Dokumentarni projekt 'Svjedoci' prikazuje život vjerske zajednice Jehovinih svjedoka koji u Hrvatskoj broje preko 5600 članova. Kroz vjerske sastanke, kongrese, život u volonterskoj službi u glavnom sjedištu Betelu te svakodnevicu pojedinaca prikazujem, većini nepoznatu, organizaciju ove zajednice koja je ujedinjena u veliko međunarodno bratstvo. Učenja im se temelje na Bibliji, a za zajednicu su značajna individualna propovjedanja i podučavanja drugih pomoću svojih brojinih tiskovina.

„Crne pruge tigra"

Tjaša Kalkan

Prateći analogiju životinjskih nastambi koje u duhu suvremenog diskursa svakog modernog zoološkog vrta (istraživanje, edukacija i očuvanje divljih životinjskih vrsta) imitiraju "prirodna staništa", nadovezala sam se na lanac artificijelnosti. Manipulacijom snimljenih fotografija umnožavam i rekonstruiram prostor naglašavajući tako bizarnost životinjskih nastambi i propitujući time njihovu autentičnost pa i sam smisao. Životinjske nastambe su pozornice, dekori, pejsaži i iluzije koje vrlo jasno oslikavaju inventar imaginarnog mitološkog svijeta koji usvajamo već od rođenja preko igračaka, filmova ili priča razvijajući naše antropocentrične ideje o "životinjama" i "prirodi".

14.09.2013. 15:24:00
http://metro-portal.hr/otvorenje-izlozbe-fotografija-ispit-2013-u-galeriji-sc/80461/