Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2022. 10:20:00
OTVORENJE

Otvorenje 13. KRADU

Organizatorski tim, koji čine (kao i svake godine) studenti 2. godine preddiplomskog studija produkcije, dao si je oduška u ironizaciji problema s kojima se njihova struka često susreće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

U srijedu, 11.5., održano je otvorenje 13. po redu Kazališne revije Akademije dramske umjetnosti. Otvorenje pod nazivom Grande, grande! svojim se komičnim trenutcima opravdano iskazalo kao najava izvedbi kazališnog stvaralaštva studenata Akademije na ovoj bijenalnoj reviji.

Organizatorski tim, koji čine (kao i svake godine) studenti 2. godine preddiplomskog studija produkcije, dao si je oduška u ironizaciji problema s kojima se njihova struka često susreće. Otkazivanja, promjene planova u posljednji čas i ostale nepogode, studenti su prikazali publici na veoma šaljiv način

Otvorenje koje je potpuno pošlo po krivu, skoro u svakom pogledu, nije zaobišlo ni govornike - dekana Akademije dramske umjetnosti, Davora Švaića te Ivu Hraste-Sočo, pročelnicu odsjeka produkcije i mentoricu ovog projekta. Naime, njihovi su govori također bili žrtve ove tragikomične izvedbe te su se studenti našalili prekidajući ih raznim upadicama. Koncept ovogodišnje revije vezan je uz nesretan broj 13 te je jedan od razloga zašto se program odvija u tjednu petka trinaestog. Osim ovog spektakularno-nespektakularnog otvorenja, gledatelji će moći prisustvovati na drugim događanjima poput panela i predstava:

U četvrtak, 12. svibnja, očekuje nas predavanje na temu Kazališna praznovjerja u MM Centru u 11 sati, u D1 dvorani Leksa očekuje nas plesna izvedba pod nazivom Fuzija - Susret jedanaest plesača i plesačica (na presjecištu većeg spleta tema, ideja i postupaka stvaranja) u 17 sati, a na Sceni ADU izvodit će se Čehovljev Višnjik u 19 sati.

Petak, 13. svibnja, obilježit će panel rasprava Mladi umjetnici na tržištu rada - iskustva bivših studenata ADU u 10 sati te Profesionalna kazališta i mladi umjetnici u 11:45, obje u MM Centru. Tog dana u 17 sati na daskama Scene ADU izvodit će se i Mister buffo, a Dvorana SEK će u 21:30 ugostiti izvedbu još jedne Čehovljeve drame - Tri sestre.

U subotu će se ponovno održati dvije panel rasprave u MM Centru - Dobar kazališni plakat - primjeri i z prakse u 10 sati te Izvedbene umjetnosti online - novi načini distribucije u 12 sati. Zatvaranje festivala bit će obilježeno plesnom predstavom Nestani ovdje u dvorani F22.

Piše: Tin Marušić
12.05.2022. 10:20:00
http://metro-portal.hr/otvorenje-13-kradu/137734/