Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 14:15:58
DOMAĆE JE DOMAĆE

Otvoreni 12. po redu Dani zagrebačkih jagoda

Građani sve do 25. lipnja mogu kupovati svježe, domaće, zagrebačke jagode, i to na 31 lokaciji u gradu

jagode Zagreb
jagode Zagreb (Goran Mehkek/Cropix)

Na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, u nazočnosti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, otvorena je danas manifestacija "Dani zagrebačkih jagoda", 12. po redu.

Svježe, domaće, zagrebačke jagode, građani do 25. lipnja mogu kupovati na 31 lokaciji u Zagrebu.

Bandić je istaknuo da su ukinuli administrativne granice Zagreba i Zagrebačke županije i da sa 12 milijuna kuna godišnje subvencioniraju poljoprivrednu proizvodnju. Rekao je da će, bez obzira na recesiju i krizu, iduće godine biti i više od 12 milijuna kuna, ako se pokaže interes.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je kako je radostan što se ta manifestacija kontinuirano nastavlja, te da je zahvalan gradonačelniku Bandiću što omogućuje i proizvođačima jagoda Zagrebačke županije da imaju prigodu ponuditi svoju proizvodnju.

Zahvalio je proizvođačima što im je iz godine u godinu proizvodnja sve veća i kvaliteta jagoda sve bolja te rekao kako mu je drago da se jagode plasiraju i na strano tržište. Rekao je da se na godinu s oko 500.000 kuna subvencionira gotovo pola milijuna sadnica i da se nada da će se ti novci u proračunu županije i dalje osiguravati.

Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk istaknuo je da su zagrebačke jagode među najkvalitetnijima u Hrvatskoj. Istaknuo je da su prije nekoliko godina "došle na švedsko tržište, a ove godine su na austrijskom i njemačkom tržištu".

Rečeno je kako proizvodnja jagoda čini gotovo polovinu ukupne voćarske proizvodnje grada Zagreba. Područje Zagreba i njegove okolice postalo je prepoznatljivo područje najintenzivnijeg uzgoja jagoda u Hrvatskoj.

Manifestaciju "Dani zagrebačkih jagoda" organiziraju Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije u suradnji s članovima Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba i Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije "Jagodni prsten". (hina/metro-portal)

26.05.2010. 14:15:58
http://metro-portal.hr/otvoreni-12-po-redu-dani-zagrebackih-jagoda/40971/