Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2012. 16:11:12
MLJAC

Otvorena prva hrvatska cesta sira

Projekt "cesta sira", u koju je uloženo 200.000 kuna, provodi Udruga malih sirara Karlovačke županije

Cesta sira za sladokusce
Cesta sira za sladokusce (FreeDigitalPhotos)

Prigodnom svečanošću na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Radmile i Milana Miščevića otvorena je danas prva hrvatska "cesta sira", kojom se proizvodno, marketinški i turistički objedinilo deset registriranih sirara.

Voditeljica projekta Višnja Magdić kazala je da cilj prve "ceste sira" u Hrvatskoj da po uzoru na vinske ceste pomogne razvoju ruralnog područja, diljem Karlovačke županije. Riječ je o prvoj fazi kroz koju će turisti preko raznih agencija i ureda turističkih zajednica moći dobiti informaciju gdje na kućnom pragu mogu kupiti kvalitetne i autohtone sireve.

Načelnik općine Ribnik Željko Car naglasio je da sve više neobrađenih poljoprivrednih površina predstavlja veliki problem, te smatra da će "cesta sira" pomoći da veći broj poljoprivrednika može živjeti od svog rada i ostati na selu.

Josip Vrbanek, predstavnik Udruge vinara, vinogradara i voćara "Ozalj", rekao je da vinari u prezentaciji svojih vina koriste sireve domaćih sirara, te je pozvao i sirare da u svojim kušaonicama daju prednost kvalitetnim domaćim vinima. Pohvalio je ovaj novi projekt i naglasio da je njegov značaj u tome da proizvođači mlijeka i sira zadrže svoju tradicionalnu prepoznatljivost, ali i da dobro žive. Interesi velikih mljekara suprotni su tom interesu, rekao je.

Jedan od začetnika ideje "ceste sira", načelnik općine Rakovica Franjo Franjković, naglasio je da značaj "ceste sira" nije samo komercijalne prirode, već je to način da se zaštiti specifična turistička ponuda nadaleko poznatog sira škripavca i kuhanog sira od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka.

Deset sirara objedinjenih svojom cestom sireve proizvode u Bencetićima, Prkosu Lasinjskom, Veselićima, Jasenku, Josipdolu, Batnogi, Čamerovcu, Jelovom Klancu, Grabovcu i Saborskom.

Projekt "cesta sira", u koju je uloženo 200.000 kuna, provodi Udruga malih sirara Karlovačke županije "Korni", a projekt financiraju Ministarstvo poljoprivrede, Karlovačka županija, UNDP Hrvatska, gradovi Karlovac, Slunj i Ogulin te općine Rakovica, Draganić, Cetingrad, Josipdol, Lasinja, Ribnik i Vojnić.

01.05.2012. 16:11:12
http://metro-portal.hr/otvorena-prva-hrvatska-cesta-sira/70568/