Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2010. 13:37:45
KC PEŠČENICA

Otvorena izložba 'Napetost' mlade Ane Belošević

O Aninom opusu pisala je Josipa Babuš, koja je njezin rad opisala kao jeftino kupljenu ulaznicu za snove

Ana Belošević
Ana Belošević (Napetost)

U petak 24. rujna u 20h u Galeriji događanja u KC Peščenica otvorena je izložba "Napetost" Ane Belošević, umjetnice mlađe generacije, koja se već dokazala na našoj likovnoj sceni. Diplomirala je 2006. g. na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu.

U Galeriji događanja predstavlja ciklus slika pod zajedničkim nazivnikom Napetost. Izborom motiva i načinom slikanja otvara niz pitanja.

Autorica predgovora Josipa Bubaš o njenom radu napisala je:

"Različiti cvjetovi, zečevi, papige, tigrovi, kolibrići dominiraju slikarskim svijetom Ane Belošević. No daleko od mogućih asocijacija na zaboravljeni prirodni raj, umjetnica koristi  ove motive potpuno proizvoljno, u službi slikarskog konteksta. Učinivši ih  potpuno dekorativnim (korištenjem zlatne boje i gotovo secesijskih floralnih vitica) ona svodi slike na zidni ukras, prijatan oku i ugodnog kolorita. 

zlatni_kavez.jpg
Zlatni kavez

Životinje, poput papige i tigra donose prizvuk egzotike - kao fotografije nekog uzbudljivog mjesta koje nećemo nikada posjetiti, jeftino kupljene ulaznice za snove. Vitice, naglašena dekorativnost floralnih elemenata doslovno je pozivanje na kič, na tanku utjehu malograđanskih zidnih tapeta koje su jače od zidova čuvale lažnu sigurnost toplog doma i građanski poredak.

Ispod svih tih maski krije se sasvim drugačija stvarnost- ono fino tkanje  koje ne preuzima oblik, ali je ipak svima prepoznatljivo, nekakva nelagoda, strah i opasnost koje umjetnica ili provlači kroz pozadinu  slike ili ih predstavlja motivima životinjskih i ljudskih lubanja stavljajući ih u dekorativni ambijent kao znak opasnosti.

Daleko od glasne i doslovne provokativnosti, light motiv ovih radova je skrivena prijetnja, dvoslojnost i dvojakost egzistencije, svjetlucavi celofan omotan oko bombe koja može i ne mora eksplodirati. Na slici Frog umjetnica nasumično postavlja motiv ptica i jedne žabe te zlatnom bojom oslikava konture orla. Na slici je natpis Frog . Je li to posveta plijenu? Prirodni ciklus i surovi životni zakon utkan u dekorativnost zidne ukrasne slike.

U duhu generacije koja svoju egzistencijalnu poziciju zasniva  na svijesti o besmislu velikih istina, velikih ljudi, ovakva umjetnost koketira sa svakodnevnim, odmiče se od njega, bilježi njegove slojeve, a sve to u dopadljivoj i prihvatljivoj formi koja dozvoljava izvrtanje i poigravanje. S onu stranu glasnih provokacija i umjetnosti u službi Istine, ova umjetnost svjesno prihvaća višeslojnost svoje uloge i poigrava se s pozicijom umjetnosti kao „ukrasa na okovima društva".

No oprezno.  Nije li danas, možda više nego ikada, jasno  da  svaki ukras ima svoju cijenu? Ova dopadljiva umjetnost jasno to daje naslutiti."

Galerija je otvorena pon. - pet. 10 - 20h.
Izložba traje do 15. listopada.

27.09.2010. 13:37:45
http://metro-portal.hr/otvorena-je-izlozba-napetost-mlade-ane-belosevic/48767/