Metro-portal.hr

objavljeno 09.12.2009. 06:10:14
bogatstvo grafike

Otvorena izložba 'Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja'

Prvi je put javnosti predstavljen izbor najvrjednijih djela fundusa Grafičke zbirke NSK

(Vjekoslav Skledar/Cropix)

Izložbu "Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja", na kojoj je izloženo 600-tinjak djela iz fundusa Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu, otvorila je večeras u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Izložbom "Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja" slavi se 90. obljetnica osnutka Grafičke zbirke NSK, u kojoj je pohranjena najdragocjenija nacionalna likovna građa, fiksirana na papirnim podlogama, rekla je premijerka otvarajući izložbu.

Po prvi put javnosti je predstavljen izbor najvrjednijih djela fundusa Zbirke s radovima hrvatskih slikara i grafičara, kao i likovnim djelima stranih autora, u rasponu od 16. do 20. stoljeća. Među ostalim, izložena je majstorska grafika Rembrandta van Rijna, arhitektonske bravure Fischera von Erlacha, crteži Julija Klovića, grafike Andrije Medulića Schiavonca i Martina Rote Kolunića, crteži i grafike Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Ljube Babića, Mencija Clementa Crnčića i Vlahe Bukovca, radovi svjetskih velikana poput Oskara Kokoschke i Andyja Warhola, te brojne grafičke mape, plakati, razglednice, crteži stripa i ex librisi najvećih umjetnika hrvatske moderne, sve do najsuvremenije likovne produkcije.

Premijerka je izrazila i zadovoljstvo što se najistaknutiji i najvrjedniji dio fundusa NSK predstavlja javnosti u važnom tjednu za hrvatsku kulturu krajem kojega će biti otvoren i novi muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je pak kako je zbirka vrhunskih djela nacionalne baštine, devedeset godina nakon svoga osnutka, zorno dokumentira našu kulturnu i duhovnu povijest sve do najnovijeg razdoblja. Blago sakupljeno tijekom stoljeća, ovom je izložbom predstavljeno javnosti čime se Grafička zbirka NSK uvrštava među važna hrvatska i međunarodna muzealna središta crteža i grafike, zaključio je ministar.

Uz premijerku Kosor i ministra Biškupića, na otvorenju su, među brojnim gostima i uzvanicima, bili i izaslanica predsjednika Republike Maja Razović, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukićević, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tihomil Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke NSK Mikica Maštrović kao i jedini živući umjetnik koji se spominje u nazivu izložbe - Ivan Picelj.

Crteži i grafike dio su fonda NSK od osnivanja Knjižnice prije 400 godina, a Grafička zbirka, kao zasebna jedinica, utemeljena je 1919. odlukom Povjereništva za bogoštovlje i nastavu tadašnje vlade. Njezin prvi voditelj bio je profesor povijesti umjetnosti i likovni kritičar Artur Schneider.

Izložba "Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja" može se razgledati do 31. siječnja. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 06:10:14
http://metro-portal.hr/otvorena-izlozba-od-klovica-i-rembrandta-do-warhola-i-picelja/28177/