Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2010. 13:44:24
UJE

Otvoren Tjedan maslinovog ulja

Tjedan dana može se uživati u najboljim maslinovim uljima Hrvatske

Fotografija vijesti

U Splitu je u ponedjeljak 10. svibnja u organizaciji oleoteke Uje otvoren Tjedan maslinovog ulja. Tjedan je započeo otvorenjem u ponedjeljak 10. svibnja u 11.30 sati na Voćnome trgu, a zatvara se u nedjelju 16. svibnja.

Cilj organizatora je podizanje kulture uživanja maslinovog ulja i povećanje potrošnje maslinovog ulja po glavi stanovnika u Hrvatskoj, ali i podizanje kulture prezentacije maslinovog ulja u restoranima. Krajnji je cilj ovoga projekta da čitava Hrvatska, a osobito Split postane prepoznatljiv kao destinacija u kojoj se maslinovo ulje osobito cijeni iz koje se kao suvenir odnosi bočica vrhunskog maslinovog ulja.

Događanja u sklopu Tjedna maslinovog ulja organizira oleoteka Uje koja se već godinama etablira kao vodeći promotor potrošnje vrhunskih maslinovih ulja. Ove godine oleoteka Uje nakon Splita i Skradina svoja vrata otvara i u Dubrovniku, Rovinju, Hvaru, Korčuli, Visu i Bolu, a putem mreže oleoteka namjerava još snažnije poduprijeti razvoj maslinarstva i uljarstva u Hrvatskoj

Centralno mjesto ovogodišnjeg Tjedna maslinovog ulja je Voćni trg na kojem je postavljen živi maslinik, a među maslinama građani i turisti moći će tijekom čitavoga dana, od 9-21 sat degustirati i kupiti najbolja hrvatska maslinova ulja.

Na Voćnome su trgu svako popodne tijekom čitavoga tjedna organizirane i vođene degustacije maslinovog ulja za djecu splitskih osnovnih škola. Za degustacije se prijavilo preko 400 djece, a cilj ovih degustacija je predstavljanje važnosti korištenja maslinovog ulja najmlađima.

Tijekom svih sedam dana održavanja festivala u najboljim će splitskim restoranima biti postavljeni besplatni oil barovi s kojih će se gosti moći poslužiti najboljim hrvatskim maslinovim uljima, a u nekima od njih moći će se uživati u specijalno kreiranim jelima s odabranim maslinovim uljima. Oil barovi bit će postavljeni u restoranima Adriatic, Duje, Lvxor, Noštromo, Stellon, Sky i Tratoria Bajamonti.

Svih sedam dana maslinovo ulje moći će se dugustirati i u trgovini Konzum kod HNK u  Splitu, a degustacije i prigodna prodaja maslinovog ulja predviđeni su i u oleoteci Uje u Marulićevoj ulici.

Restoran Lvxor rezerviran je za promocije i radionice za novinare koji će pratiti Tjedan maslinovog ulja:

- predstavljanje sortnih maslinovih ulja istarskog proizvođača maslinovih ulja Agrolaguna održat će se u utorak 11. svibnja u 11 sati

- Interaktivna radionica novinara, vrhunskih kuhara i vodećih hrvatskih maslinara:

Sljubljivanje maslinovih ulja i dalmatinskih specijaliteta održat će se u srijedu 12. svibnja u 11 sati

Kinoteka Zlatna vrata rezervirana je pak za građane, a u njoj će se tijekom tjedna održavati sljedeća događanja na koja je ulaz slobodan:

- Nutricionističko predavanje za građane „Uloga maslinovog ulja u mediteranskoj prehrani" održat će se u četvrtak 13. svibnja u 11 sati

- Predstavljanje projekta Zagrebačke banke za „Kreditiranje maslinara" održat će se u petak 14. svibnja u 11 sati

- Predstavljanje programa Pučkog otvorenog učilišta za maslinare „Kako do certifikata potrebnog za proizvodnju nakon ulaska u EU?" održat će se u petak 14. svibnja u 12 sati

Odmah nakon otvorenja Tjedna maslinovog ulja štandove sa besplatnim degustacijama maslinovog ulja preplavili su građani i turisti koji su imali prigodu kušati preko četrdeset različitih vrsta vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja.

10.05.2010. 13:44:24
http://metro-portal.hr/otvoren-tjedan-maslinovog-ulja/39665/