Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2010. 15:09:12
HRVATSKE POSEBNOSTI

Otvoren Sajam izvornih proizvoda 'Plodovi Dalmacije'

49 izlagača u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu predstavlja tradicionalne dalmatinske proizvode

(Jakov Prkić/Cropix)

U podrumima Dioklecijanove palače u Splitu danas je otvoren 5. sajam hrvatskih izvornih proizvoda "Plodovi Dalmacije" na kojem tradicionalne dalmatinske prehrambene proizvode i suvenire izlaže 49 proizvođača.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tonči Božanić na svečanosti otvaranja tog trodnevnog sajma istaknuo je kako se u eri globalizacije moramo ponositi našim izvornim proizvodima i posebnostima.

Pozvao je izlagače da putem Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zaštitite svoje proizvode i na taj način doprinesu njihovoj boljoj komercijalizaciji. Dodao je kako su do sada već zaštićeni slavonski kulen, istarski pršut, sinjski pršut, cetinski sir i paški sir.

Božanić je izjavi novinarima upozorio kako je šteta što su ovakvi mali sajmovi rascjepkani ističući kako je potrebno da se ujedine i interesno udruže.

Najavio da će se od jeseni obrtnici i mikropoduzeća moći prijavljivati za sredstva pretpristupnih europskih fondova iz programa IPARD.

Objasnio je kako će IPARD-ove mjere 301 pružati mogućnost za dobijanje i do 100 posto bespovratnih sredstava namjenjenih za razvoj ruralne infrastrukture.

Prema njegovim riječima, IPARD-ove mjere 302 omogućavat će dobijanje 50 bespovratnih sredstava iz europskih fondova namjenjenih pretežito 'mikropoduzećima'.

Organizator sajma je "Plodovi Dalmacije" je splitski Centar za poticanje poduzetništva (CEPOS). (hina/metro-portal)

14.05.2010. 15:09:12
http://metro-portal.hr/otvoren-sajam-hrvatskih-izvornih-proizvoda-plodovi-dalmacije/40028/