Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2011. 12:32:10
POSVETA HOMOSEKSUALNOJ KULTURI

Otvoren prvi gay muzej u SAD-u

Prvi muzej u SAD-u posvećen povijesti homoseksualnog pokreta trebao bi biti službeno otvoren danas u povijesnoj gay četvrti San Francisca

Fotografija vijesti

"Gay Lesbian Bisexual Transgender History Museum" je drugi u svijetu, nakon što je takav muzej otvoren prije nekoliko desetljeća u Berlinu, prenosi Hina. Muzej bi trebao biti inauguriran u četvrtak u četvrti Castro. Među izloženim predmetima su i ružičaste očale, jeans i zviždaljka koji su pripadali Harveyu Millku, prvom gradskom vijećniku deklariranom homoseksualcu.

Život Milka koji je ubijen 1978. opisan je u istoimenom filmu u kojem ga je utjelovio Sean Penn, za što je nagrađen Oscarom. "Učinili smo sve što je u našoj moći da bi muzej bio bogat, raznolik i iznenađujući poput gay, lezbijskih, biseksualnih i transeksualnih zajednica", rekao je dužnosnik te ustanove Paul Boneberg.

On je naglasio da "tisuće turista posjećuju svake godine četvrt Castro u potrazi za homoseksualnom kulturom. U novom muzeju otkriti će blaga naših arhiva koja odražavaju gotovo cijelo jedno stoljeće povijesti pokreta".

13.01.2011. 12:32:10
http://metro-portal.hr/otvoren-prvi-gay-muzej-u-san-franciscu/53998/