Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2009. 13:56:30

Otvoren natječaj za Dan kreativnosti i inovativnosti

Drugi puta udruga MRAK izvlači najbolje iz Hrvata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MRAK)

U godini koju je Europski parlament proglasio Godinom kreativnosti i inovativnosti, udruga MRAK - Mreža za razvoj i kreativnost, drugu godinu za redom, krajem svibnja organizira Dan kreativnosti i inovativnosti. Natječaj je raspisan od 1. ožujka i trajat će do 5. travnja 2009.

Udruga MRAK - Mreža za razvoj i kreativnost i ove će godine pred najuglednijim znanstvenicima, hrvatskim poduzetnicima i uglednicima iz javnog i društvenog života te u partnerstvu s eminentnim stručnjacima za kreativnost u poslovanju, prof. dr. sc. Slavkom Krajcarom i prof. dr. sc. Velimirom Srićom, organizirati Dan kreativnosti i inovativnosti u Hrvatskoj.

Kao i prošle, i ove će godine biti dodijeljena Nagrada za kreativnost i inovativnost u poslovnom i društvenom djelovanju u nekoliko kategorija. Svojim sudjelovanjem podršku projektu pružit će ove godine i Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj na čelu sa šefom Delegacije g. Vincentom Degertom.

Organiziranjem Dana kreativnosti i inovativnosti Mreža za razvoj i kreativnost nastoji potaknuti i ubrzati razvoj koji će se temeljiti na maksimi održivog razvoja te na promicanju vrijednosti društvene odgovornosti. Naglasak je cijelog projekta na poticanju intenzivnijeg korištenja kreativnosti i inovativnosti te svrsishodnijeg upravljanja kreativnom inteligencijom, kako u poslovnom sektoru i u sektoru javne uprave, tako i na ukupnoj građanskoj razini.

Za radnog dnevnog dijela Dana kreativnosti i inovativnosti održat će se serija stručnih predavanja eminentnih stručnjaka inovativnog koncepta. Osnovne su ovogodišnje tematske kategorije:

  • održivi razvoj, energetika i ekologija
  • edukacija, društvo znanja i kultura
  • gospodarstvo i poslovanje
  • autorska prava

Na završnom, večernjem svečanom dijelu manifestacije, uz kratka pozdravna obraćanja ključnih osoba te okruglog stola uglednika na temu „Kreativnošću i inovativnošću do oporavka i novog gospodarskog rasta", održat će se i dodjela nagrada nominiranim menadžerima i tvrtkama za kreativnost i inovativnost.

Kategorije ovogodišnje Nagrade za kreativnost i inovativnost su sljedeće:

 1. Kreativni i inovativni proizvodni program ili proizvod

(Proizvodni program ili proizvod koji se istaknuo svojim osobito jedinstvenim imidžom,

funkcionalnošću, kvalitetom te tržišnim prihvaćanjem)

2. Kreativni i inovativni menadžer/ica

(Inovativni/a menadžer/ica ili poduzetnik/ica koji/a je upravljanjem postigao/la kvalitativne i kvantitativne promjene koje su dovele do značajnih učinaka u poslovanju)

3. Kreativni i inovativni razvojni program jedinica samouprave - gradovi

(Grad koji je kroz realizaciju razvojnog programa ostvario gospodarski, socijalni i kulturni iskorak te ostvario mjerljive rezultate)

4. Kreativni i inovativni turistički projekt ili proizvod

(Turistički projekt ili proizvod koji je predstavljajući Hrvatsku na kreativan i inovativan način, odnosno predstavljajući hrvatske gradove i regije kao turističke destinacije, ostvario značajne učinke)

5. Kreativni i inovativni projekt ili program u kulturi i umjetnosti

(Projekt ili program kojim su na kreativan i inovativan način predstavljeni varijeteti hrvatske kulturno-umjetničke scene)

6. Kreativni i inovativni projekt ili program kreativne industrije

(Projekt ili program kojim je putem integracije tehnologije, odnosno inovacije procesa postignut kvalitativan učinak, promocija i razvoj u grafičkom i industrijskom dizajnu te multimediji)

7. Kreativni i inovativni projekt održivog razvoja

(Projekt koji na kreativan i inovativan način doprinosi inovacijama u segmentu zelene ekonomije i osiguranja izvora energije)

8. Kreativni i inovativni edukacijski program

(Edukacijski program kojim su postignuti kvalitativni učinci na razvoj kreativnog, inovativnog i poduzetničkog društva)

9. Kreativni i inovativni projekt poticanja i razvoja tolerancije prihvaćanja različitosti u poslovnom okružju

(Projekt koji potiče i poziva na toleranciju spolnih, rasnih, religijskih, kulturoloških i socioloških različitosti te invaliditeta u okviru poslovnog segmenta)

Svjesni činjenice da je kreativno razmišljanje ključan element za razvoj cjelokupna društva, udruga MRAK - Mreža za razvoj i kreativnost, usmjerila se na osvješćivanje društva o važnosti promjena i integracija, odnosno kreativnosti i inovativnosti za društveni i gospodarski razvoj.

Podsjetimo, prošle godine Nagradu za kreativnost i inovativnost osvojili su, između ostalih, Željko Mavrović u kategoriji kreativni i inovativni menadžer, Grad Varaždin u kategoriji kreativni i inovativni razvojni program jedinica samouprave, Noć muzeja u kategoriji kreativni i inovativni proizvodni program ili proizvod, Coca Cola Adria d.o.o. i UNDP u kategoriji kreativni i inovativni društveno odgovorni program te mnogi drugi.

Predavanja su održali Marty Neumeier, pionir revolucionarnog sustava brendinga na čijoj se impresivnoj listi klijenata nalaze najpoznatije svjetske tvrtke kao što su Apple, Adobe Systems, Kodak i Procter & Gamble te prof. dr. sc. Velimir Srića, istaknuti hrvatski stručnjak i vrhunski autoritet u području kreativnosti u ekonomiji.

Dan kreativnosti i inovativnosti 2009. godine održava se pod pokroviteljstvom i u suradnji s Američkom gospodarskom komorom - AmChamom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva, Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Nacionalnim vijećem za konkurentnost te Delegacijom Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Pravilnik i obrazac za prijavu možete preuzeti na: www.mrak.com.hr/dki09

Obrazac za prijavu možete dobiti i na temelju zahtjeva uredu udruge Mreža za razvoj i kreativnost MRAK - Klaićeva 72/a 10 000 Zagreb; telefon: +38513764488; e-mail: dki@mrak.com.hr

04.03.2009. 13:56:30
http://metro-portal.hr/otvoren-natjecaj-za-dan-kreativnosti-i-inovativnosti/15439/