Metro-portal.hr

objavljeno 28.07.2013. 11:44:28
PROPELERI

Otvoren Motovun film festival

Točno 90 naslova iz 29 zemalja s četiri kontinenta, od toga dvadeset dugometražnih naslova u glavnom programu, biti će prikazano u idućih pet dana na ovogodišnjem Motovun film festivalu

Otvoren još jedan Motovun FF
Otvoren još jedan Motovun FF (Arhiva)

I ove godine filmovi u glavnom programu konkuriraju za nagradu 'Propeler Motovuna' i nagradu međunarodnog žirija kritičara 'FIPRESCI' dok će svi filmovi premijerno prikazani protekle godine u kinematografijama regije konkurirati za nagradu 'Bauer' za najbolji film godine.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je nazočio svečanosti otvaranja novinarima je izjavio da od ovog festivala kao i svake godine očekuje zanimljivu produkciju koja je, kako je rekao, 'različita od one tzv. tržišne produkcije'.

'Sjajno da je da jedna tako mala općina poput Motovuna ima tako važan festival kao što je ovaj koji je drukčiji od ostalih i koji privlači brojne posjetitelje', kazao je Josipović.

Osvrnuvši se na činjenicu da je ovogodišnji festival posvećen, kako su organizatori istaknuli 'najvećoj europskoj nacionalnoj manjini Romima čija se elementarna prava ugrožavaju u nemalom broju zemalja', predsjednik Josipović je istaknuo da u Hrvatskoj također postoje problemi romske zajednica. Međutim, smatra on, ako se današnje stanje usporedi s onim od prije pet-deset godina situacija je puno bolja.

'Neovisno o tome još uvijek nije dobro s obzirom da veliki broj mladih ljudi nema prilike školovati se i zaposliti, a postoji i problem isključenosti na čemu treba oziljno raditi", poručio je Josipović, dodavši da 'umjetnost osim politike također može puno pomoći u rješavanju tih problema'.

Otvarajući Motovun film festival direktor Igor Mirković ustvrdio je kako se već petnest godina projektori i platna dovoze na motovunsko brdo s istom idejom, a to je napraviti festival koji slavi filmove i život. Istarski župan Valter Flego je istaknuo kako se Motovun i ove godine potvrdio kao grad sedme umjetnosti i u svjetskim filmskim krugovima.

Otvaranju ovogodišnjeg Motovun film festivala nazočila je i potpredsjednica vlade te ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Nakon svečanosti otvaranja prikazan je film 'Zamisli' redatelja Andzreja Jakimowskog.

'Motovun mala mahala', ime je glavnog pratećeg programa koji donosi više od dvadeset filmova što govore o Romima s ciljem propitivanja stereotipa o najvećoj Europskoj nacionalnoj manjini. U sklopu romskog programa organizator je posebno istaknuo sekciju Roma disko, sa pet koncerata vrhunskih romskih izvođača.

28.07.2013. 11:44:28
http://metro-portal.hr/otvoren-motovun-film-festival/79529/