Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2010. 12:51:00
DONJI KRALJEVEC

Otvoren Međunarodni sajam voćarstva

Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu održava se od 3. do 5. rujna, u športskoj dvorani Osnovne škole u Donjem Kraljevcu

sajam voćarstva
sajam voćarstva (Željko Hajdinjak/Cropix )

U Donjem Kraljevcu, u Međimurskoj županiji, otvoren je danas 5. Međunarodnog sajma voćarstva, a na izložbenom prostoru od 1000 metara četvornih izlaže 40 izlagača iz Hrvatske i zemalja u regiji.

"Ovaj sajam dokaz je koliko smo daleko odmakli na području voćarstva, što posebno vrijedi u segmentu jabuka", rekao je na otvaranju državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Stjepan Mikulčić. Naglasio je kako je ove godine proizvodnja jabuka u nas dosegla između 60 i 70 tisuća tona što je reprezentativno i u europskim okvirima.

Zamjenik međimurskog župana Anđelko Horvat rekao je kako voćarstvo, a posebno proizvodnja jabuka, zauzima jednu od ključnih pozicija u međimurskoj, a u hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Voćarstvo je jedna od najbrže rastućih i najprofitabilnijih grana poljoprivrede, ocijenio je Horvat, dodavši da se proizvođači jabuka i ostalog voća ne boje ulaska u Europsku uniju jer su za njega vrlo dobro pripremljeni.

Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu održava se od 3. do 5. rujna, u športskoj dvorani Osnovne škole u Donjem Kraljevcu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Međimurske županije i Hrvatske gospodarske komore. Organizatori su Obrtnička komora Međimurske županije, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Agronomski fakultet Zagreb.

>>Koje voće je najzdravije?

Međunarodni voćarski sajam uključuje izlaganje i prodaju voćnih sadnica, svježeg i sušenog voća te voćnih prerađevina, specijaliziranih strojeva za proizvodnju i preradu voća, sustava za navodnjavanje, sustava za obranu od tuče i mraza, sustava za skladištenje i čuvanje voća, sredstava za zaštitu voća od štetnih nametnika, specijalizirana gnojiva i sl.

Uz sajam će biti organizirani poslovni sastanci te stručna predavanja predstavnika Hrvatske voćarske zajednice, Agronomskog fakulteta Zagreb Zavoda za voćarstvo, kao i prezentacija opreme i mehanizacije.(hina/metro-portal)

03.09.2010. 12:51:00
http://metro-portal.hr/otvoren-medjunarodni-sajam-vocarstva/47277/