Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2011. 09:28:00
NULTO IZDANJE

Otvoren Fantastic Zagreb Film Festival

Festival je otvorio film "Crna voda", nizozemski psihološki triler Elberta van Striena

Fantastic Zagreb Film Festival
Fantastic Zagreb Film Festival (Nina Đurđević)

Nulto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala, prvog festivala fantastičnog filma u Hrvatskoj i regiji, u okviru kojega će se prikazivati filmovi znanstvene fantastike, horora, trilera i srodnih žanrova, otvoren je sinoć u ljetnom kinu Gradec, na platou kod crkve Sv. Katarine.

Festival je otvorio film "Crna voda", nizozemski psihološki triler Elberta van Striena o djevojčici koja na sasvim neočekivan način otkriva čuvanu tajnu svoje majke, a paralelno s tom projekcijom prikazivani su filmovi i na druge dvije lokacije, gdje će se festival održavati do 9. srpnja.

U kinu Europa na rasporedu je bio japanski film "Nasilje" Takeshija Kitana, a u improviziranom otvorenom kinu "Tuškanac" horor film "Sveto mjesto" srpskog redatelja Đorđa Kadijevića i nagrađivana nekonvencionalna božićna priča "Djed Mraz iz pakla" finskog autora Jalmarija Helandera.

Po riječima osnivača i umjetničkog direktora festivala Stjepana Hundića, festival nudi ponajbolja ostvarenja recentne svjetske žanrovske kinematografije, kultne klasike i zanimljive retrospektive kroz niz srodnih žanrova, znanstvene fantastike, trilera, filma strave, suspensa, animacije, eksperimentalnog filma, psihološke drame, fantasyja, azijskog žanrovskog filma i 'začudne' drame.

Filmovi iz cijeloga svijeta, od Japana i Koreje do Francuske, Velike Britanije, Španjolske i bivše Jugoslavije, prikazivat će se u šest programa.

"Panorama" donosi najbolje recentne filmove žanrovske kinematografije, među kojima je i film "Čudovišta", prvijenac mladoga britanskog redatelja Garetha Edwardsa koji će zatvoriti Festival, a "Orient Express" azijske filmove, među ostalim, japanske "Nasilje" i "Ubojica iz trgovine egzotičnih riba", te korejske "Vidio sam vraga" i "Demonski otok".

Program "Ponoćno ludilo" posvećen je brutalnijim filmovima 'strave i užasa' čije će projekcije biti u kasnonoćnim terminima. Tu su, među ostalim, francusko-angolski film "Guma", britanski "Crveno, bijelo i plavo", španjolski "Opsjednutost Emme Evans", meksički "To smo mi". Dvije su retrospektive, "YU fantastika" prikazuje žanrovska ostvarena iz povijesti jugoslavenske kinematografije, a "Japanski eksploatacijski film" pod geslom "good movies, bad taste" recentne naslove tog bizarnog dijela japanske kinematografije.

Na retrospektive će se nadovezati i dvije panel diskusije na kojima će se govoriti o granici između umjetnosti i eksploatacije, odnosno o filmovima fantastike i horora u bivšoj Jugoslaviji. Program "Noćni maraton" donosi cijelu sezonu serijala "Igra prijestolja" snimljenoga prema knjizi R.R. Martina "Pjesma leda i vatre", sa Seanom Beanom u glavnoj ulozi. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, otvorila je Festival, koji je ostvaren uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

03.07.2011. 09:28:00
http://metro-portal.hr/otvoren-fantastic-zagreb-film-festival/60881/