Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 20:25:35
FARAONSKI RAZMJERI

Otvoren Burj Dubai, najveća zgrada na svijetu

Gradnja je počela prije pet godina, potrošeno je 1,5 milijardi dolara, a radnici su na gradilištu proveli 22 milijuna radnih sati

(Getty Images)

Vladar Dubaija šeik Mohamed ben Rašid Al-Maktum u ponedjeljak navečer u tom je gradu otvorio najveću zgradu na svijetu, toranj Burj Kalifa, visok 828 metara, objavile su agencije.

Pred tisućama građana i turista, šeik je održao kratki govor i otkrio ploču s nazivom tornja Burj šeik Kalifa bin Zajed al-Nahjan u čast vladara Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zgrada je dotad bila poznata kao Burj Dubai.

Šeik Kalifa je i vladar susjednog emirata Abu Dabija koji je Dubaiju pritekao u pomoć u financijskoj krizi i s 10 milijardi dolara omogućio spašavanje Nahila, tvrtke iz konglomerata Dubai World.

"Ujedinjeni Arapski Emirati danas otvaraju najvišu zgradu koju je ikad napravio čovjek... a to veliko ostvarenje zaslužuje nositi ime velikog čovjeka. Otvaram Burj Kalifu", rekao je šeik Mohamed, nakon čijih je riječi počela raskošna svečanost u kojoj su se isticali tradicionalni plesači iz zemalja Zaljeva i padobranci odjeveni u crveno, zeleno i bijelo, boje zastave UAE, a sve je kulminiralo veličanstvenim vatrometom.

''Izgradnja tornja, započetog 2004., "stajala je 1,5 milijardi dolara", rekao je predsjednik uprave građevinskog koncerna Emar Mohamed Alabar. Ima 200 katova, od kojih je 160 namijenjeno luksuznim stanovima i uredima. "Dosad je prodano 90 posto projekta", rekao je Alabar.

Otvaranje najviše zgrade na svijetu donijelo je malo toliko potrebnog publiciteta UAE-u, zemlji pogođenoj teškom financijskom krizom čiji se javni dug procjenjuje na oko 100 milijardi dolara. To je i razlog zašto analitičari smatraju da bi Burj Kalifa mogao biti zadnji projekt faraonskih razmjera koji su postali zaštitni znak UAE u svijetu.

Kompanija Developer Emaar Properties potrošila je 1,5 milijardi američkih dolara na izgradnju tornja koja je počela 2004., trajala 1,325 dana, a radnici su na gradilištu ukupno proveli 22 milijuna radnih sati.

Drugi najviši toranj u svijetu, Taipei 101 na Tajvanu, nešto je viši od 500 metara. (hina/metro-portal)

04.01.2010. 20:25:35
http://metro-portal.hr/otvoren-burj-dubai-najveca-zgrada-na-svijetu/29985/