Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2011. 09:39:00
ZBIVANJA

Otvoren 9. festival Svjetskog kazališta Othellom u Zekaemu

Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, umjetnički ravnatelji festivala naglasili su na otvaranju da je Zagreb i devetu godinu za redom postao na par dana europska kulturna metropola

Moderni Othello

Deveti Festival svjetskog kazališta otvorio je svoja vrata predstavom Othello u Zekaemu, u režiji suvremenog njemačkog redatelja Thomasa Ostermeiera, poznatog po svojem neuobičajenom pristupu klasičnim dramskim djelima.

Ostermeier je u ovom uprizorenju Shakespearea ostavio glavni zaplet, borbu dvojice muškaraca, Othella i Jaga i njihovu poziciju na društvenoj ljestvici, koja se dramatično mijenja za jednoga ženidbom za Desdemonu.

Inovativni pristup ogledao se u krupnim planovima Sebastinea Dupoueya koji svako lice zasebno kadrira kako bi ekspresija i unutarnje borbe došle do gledatelja, uz živu glazbu i odličnu scenografiju.

Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan, umjetnički ravnatelji festivala naglasili su na otvaranju da je Zagreb i devetu godinu za redom postao na par dana europska kulturna metropola, jer predstave na festivalu nisu tek puki komercijalni hitovi nego spadaju u vrh kazališne umjetnosti.

Do 27. rujna gledatelji će moći vidjeti još četiri sjajne europske predstave, Premijeru nizozemskog redatelja Ive van Howea, nastale prema Cassavetesovom filmu Opening Night, zatim Prometej, krajolik II starog zagrebačkog poznanika Jana Fabrea, bečki Burgtheater stiže s Dorianom Grayem, dok festival zatvara Gardenija belgijskog koreografa i redatelja Alaina Platela.

 


10.09.2011. 09:39:00
http://metro-portal.hr/otvoren-9-festival-svjetskog-kazalista/63066/