Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2019. 14:31:00
MOSTRA

Otvoren 76. Venecijanski filmski festival

Proteklih godina mnogi su filmovi premijerno prikazani u Veneciji osvajali Oscare u raznim kategorijama, uključujući "Romu", "La La Land" i "Oblik vode"

Mostra otvara vrata
Mostra otvara vrata (Wikipedia)

Francuske glumačke zvijezde Catherine Deneuve i Juliette Binoche, majka i kći u filmu japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede, otvorile su u srijedu navečer 76. Venecijanski filmski festival.

Catherine Deneuve i Juliette Binoche prošetale su crvenim tepihom u društvu japanskog redatelja kako bi predstavili film "Istina", obiteljsku dramu koja se natječe za Zlatnog lava i koja obilježava povratak Kore-ede, godinu dana pošto je u Cannesu dobio Zlatnu palmu za "Obiteljske veze".

U svom prvom filmu snimljenom u Francuskoj, Kore-eda je Catherine Deneuve povjerio ulogu velike glumice koja je u složenim odnosima sa kćeri koju glumi Juliette Binoche. "To je slika nesvakidašnje glumice. Toliko je različita od mene da sam se dobro zabavljala glumeći je", rekla je Catherine Deneuve za AFP.

Tijekom Mostre mnoge će se zvijezde prošetati crvenim tepihom, poput Meryl Streep, Brada Pitta, Johnnyja Deppa, Scarlett Johansson i Roberta Pattinsona. Najavljena je mogućnost da u Veneciju, negdje na kraj festivala, stigne i Mick Jagger.

To pokazuje koliko je Venecija postala važna za Hollywood. Mostra je prva velika pozornica potencijalnim kandidatima za Oscara. Proteklih godina mnogi su filmovi premijerno prikazani u Veneciji osvajali Oscare u raznim kategorijama, uključujući "Romu", "La La Land" i "Oblik vode".

Holivudski 'teškaši' i ove se godine pojavljuju u nekoliko filmova. U "Jokeru", zlikovcu iz Batmana koji je dobio zaseban film, glume Joaquin Phoenix i Robert De Niro. Redatelj je Todd Phillips.

"Ad Astra" će biti prvi izlet nagrađivanog redatelja Jamesa Grayja u znanstvenu fantastiku. Astronauta u toj svemirskoj odiseji glumi Brad Pitt.

"Waiting for the Barbarians" s Johnnyjem Deppom i Robertom Pattinsonom temeljen je na romanu južnoafričkog pisca JM Coetzeea o useljavanju i o rasizmu.

Velika se rasprava još očekuje o produkcijama koje će predstaviti streaming platforme. Venecija je po tom pitanju otvorenija od Cannesa, koji ih je isključio iz svog natjecateljskog programa zbog sukoba oko distribucijskih prava.

Ali najvjerojatnije će jedan čovjek zasjeniti sva druga pitanja - Roman Polanski. Njegov novi film "J'accuse (An Officer and a Spy)" povijesna je drama o aferi Dreyfus, zloglasnom slučaju antisemitizma u Francuskoj na prijelazu s 19. u 20. stoljeće, s Jeanom Dujardinom u naslovnoj ulozi.

Polanski (86) je ove godine izbačen iz članstva Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti zbog spolnog odnosa s 13-godišnjom djevojčicom 1977. godine. Američko pravosuđe i danas ga smatra bjeguncem. Francusko-poljski redatelj neće ove godine doći u Veneciju.

Ocjenjivačkim sudom predsjeda argentinska redateljica Lucrecia Martel.

29.08.2019. 14:31:00
http://metro-portal.hr/otvoren-76-venecijanski-filmski-festival/120353/