Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 07:19:23
SPLIT

Otvoren 3. Festival mediteranskog filma

Split će sljedećih nekoliko dana biti u znaku filmaša, nešto siromašniji program ne bi trebao utjecati na posjetu

Festival mediteranskog filma Split
Festival mediteranskog filma Split (Joško Ponoš/CROPIX)

Projekcijom filma "Soul Kitchen" tursko-njemačkog redatelja Fatiha Akina u ljetnjem kinu Bačvice večeras je u Splitu počeo 3. Festival mediteranskog filma na kojem je će do 30. svibnja u konkurenciji biti prikazano 10 dugometražnih filmova iz zemalja mediteranske regije.

Među njima je i dugometražni dokumentarni film "Zajedno" hrvatskog redatelja Nenada Puhovskog.

Festival su otvorili njegov ravnatelj Alen Munitić i producentica festivala Sandra Baničević zaželjevši dobrodošlicu posjetiteljima. Na festivalu će osim projekcija filmova, kako je najavljeno, gostovati niz filmskih stručnjaka, a organizirat će se i radionice za djecu.

Festival mediteranskog filma, koji se u Splitu održava treću godinu za redom, postao je tradicionalan, a prva dva festivala, kako je rečeno, gledalo je ukupno 13.000 posjetitelja.

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma je, zbog recesije, manji no prošle godine, ali prema tvrdnjama organizatora, nije slabiji kvalitetom.

Film "Soul Kitchen", kojim je otvoren splitski festival, nagrađen je posebnom nagradom žirija na filmskom festivalu u Veneciji.

"Soul Kitchen" je priča o jednom restoranu u Hamburgu čiji je vlasnik mladi Zino kojega je ostavila djevojka Nadine zbog poslovne ponude radi koje seli u Šangaj. Zino ubrzo shvaća da ne može bez Nadine te odluči otići za njom i prodati restoran koji ionako ne posluje najbolje. Tri tjedna prije odlaska događa se pravi preokret.

Neopterećeni rezultatima poslovanja članovi osoblja restorana prepuštaju se anarhiji i eksperimentiranju pa restoran ubrzo postaje kultno mjesto, a Zino shvaća da je pogriješio i poduzima sve kako bi ponovno postao vlasnik restorana. Iako se bavi međuljudskim odnosima, ovaj film nije tipična romantična komedija; radnja je ovdje nepredvidljiva, a likovi originalni, pomalo neotesan, ističe se u najavi filma. (hina/metro-portal)

 

25.05.2010. 07:19:23
http://metro-portal.hr/otvoren-3-festival-mediteranskog-filma/40827/