Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2009. 16:08:59
CENTAR KAPTOL

Otvoren 3. Festival maslinovog ulja

Wine&Gastro Academy, uz kustosiranje Renea Bakalovića, do 19. studenoga u Centru Kaptol predstavlja najbolja hrvatska ulja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Treći Festival maslinovog ulja u Zagrebu je okupio tridesetak najboljih hrvatskih proizvođača koji će do 19. studenoga prezentirati svoje proizvode.

Festival maslinovih ulja mjesto je na kojem se na najbolji način dokazuje činjenica kako je preporod hrvatskog maslinarstva urodio najboljim maslinovim uljima na svijetu, istaknuo je na konferenciji za novinare kustos Festivala Rene Bakalović.

Festival, koji se održava u organizaciji zagrebačke Wine&Gastro Academy, prilika je da se najbolja hrvatska ulja predstave i približe najširoj publici.

Urednik najpoznatijeg svjetskog vodiča maslinovih ulja L'Extravergine i vjerojatno najveći svjetski autoritet za maslinova ulja Marco Oreggia istaknuo je kako je Hrvatska već prisutna na međunarodnom planu što se tiče maslinovih ulja, no kako još uvijek ima mjesta za napredak, posebice u pitanju kvalitete.

Pojasnio je kako hrvatski proizvođači trebaju još poraditi na tehnologijama kako bi se zadržala aroma ulja, odnosno kako bi kvaliteta bila konstanta, jer neki proizvođači još uvijek imaju "dobrih i loših godina".

Oreggia je kazao i kako je sreća što Hrvatska ima malu proizvodnju maslinovog ulja te turiste koji su spremni ulje platiti po visokoj cijeni. Međutim, s rastom proizvodnje bit će nužno spustiti cijene, jer je i to jedan od uvjeta za prodor na međunarodno tržište.

Na konferenciji za novinare je istaknuto kako je potrošnja maslinovog ulja u Hrvatskoj po glavi stanovnika 1,5 litara, a u Italiji 14 litara.

Tijekom Festivala, koji se održava u zagrebačkom Centru Kaptol, svi zainteresirani posjetitelji moći će besplatno degustirati brojna maslinova ulja te ih kupiti po promotivnim cijenama. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 16:08:59
http://metro-portal.hr/otvoren-3-festival-maslinovog-ulja/26647/