Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2009. 23:48:30
zvuci svečane glazbe

Otvoren 12. "Organum Histriae"

U umaškoj župnoj crkvi Marijina Uznesenja u subotu je započeo 12. međunarodni festival orgulja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Festival "Organum Histriae" posvećen je orguljarskoj baštini i orguljskoj glazbi, a na večerašnjem otvorenju nastupila su tri vrsna glazbenika - Stanko Arnold, profesor trublje na ljubljanskoj glazbenoj akademiji, Vedran Kocelj solist i prvi trubljač Simfonijskog orkestra HRT-a te Pavao Mašić koji ih je pratio na orguljama.

Izvedena su djela J. S. Bacha, A. Honnegera, A. Vivaldija, D. Buxtehudea, G. P. Tellemmana, G. Tartinija i P. Franceschinija.

Sutra će u pulskoj Katedrali nastupiti trio s gostima iz Švedske i Meksika: orguljaš Katedrale iz Stockholma Mattias Wager te udaraljkaš Anders Astrand na marimbi i Evarista Aguilara na setu bubnjeva.

Bit će to, kako najavljuju organizatori, sakralni session kroz koji će javnost upoznati svijet improvizacije triju vrsnih glazbenika.

U četvrtak, 3. rujna, na jedinstvenim bujskim orguljama u župnoj crkvi sv. Servola recital će izvesti jedan od najuglednijih orguljaša mlađe generacije Alen Kopunović Legetin.

U petak će pak u župnoj crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije u Završju nastupiti Tvrtko Sarić na gitari i Damir Gregurić na čembalu.

U subotu u motovunskoj crkvi "Dei Servi" male motovunske orgulje će svirati Mario Perestegi, a uz njega će nastupiti i sopranistica Nina Kobler.

Zadnjeg dana festivala, u nedjelju, 6. kolovoza, u umaškoj župnoj crkvi nastupit će Stjepan Hauser, višestruko nagrađivani mladi violončelist iz Pule te pulski orguljaš Eduard Kancelar.

"Organum Histriae" utemeljen je 1998. godine kao dugoročni projekt zaštite, obnove i revitalizacije orguljarske baštine u Istri, s nakanom restauriranja povijesnih orgulja kao vrijednih sastavnica sakralne arhitekture, te potom vraćanja instrumenata njihovoj primarnoj funkciji glazbala za praktičnu uporabu, i u bogoslužju i u koncertiranju.

Grad Umag i Međunarodni festival "Organum Histriae" učlanjeni su u Europsko udruženje gradova s povijesnim orguljama (European Cities of Historical Organs - ECHO).

Izvor: Hina

01.09.2009. 23:48:30
http://metro-portal.hr/otvoren-12-organum-histriae/21226/