Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2008. 22:03:36

Otvara se izložba ‘Projekt Zagreb’

Izložba predstavljena na Harvardu sada i kod nas

Postavke izložbe su stanje, strategija i praksa tranzicije
Postavke izložbe su stanje, strategija i praksa tranzicije

Međunarodna gostujuća izložba ‘Projekt Zagreb: Tranzicija kao stanje, strategija, praksa’ Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta Harvard, otvara se sutra u Muzeju grada Zagreba. Projekt Zagreb preispituje tranziciju kao stanje koje otvara mogućnosti za arhitekturu.

Modernizacijski procesi Zagreba unatrag 150 godina do danas, istraženi su i prezentirani na izložbi kao zasebna poglavlja u tri nivoa prezentacije: fotografije, grafički prikazi/dijagrami+3D-modeli i filmovi.

Tri poglavlja

Fotografije svjedoče realiziranu stvarnost koja se s vremenom mijenjala. Reklame na pročeljima zgrada, trendovski automobili i zatečeni prolaznici dokumentiraju vrijeme i modu, ocrtavajući sugestivnu gradsku atmosferu.

Seminar i izložbaNa američkom Sveučilištu Harvard profesorica povijesti arhitekture Eve Blau lani je održala seminar i organizarala izložbu pod nazivom ‘Project Zagreb’. 

Dijagrami/grafički prikazi, 3D-modeli  očituju virtualnu stvarnost - nerealizirane projekte, faze istraživanja i planiranja. 3D-modeli rekonstruiraju procese oblikovanja; kompjutorske animacije i projekcije simuliraju otvorene, višeautorske, interaktivne procese koji su stvorili grad.

Filmovi, kojima je dan  poseban naglasak na izložbi, kao djela specifičnih autora sa subjektivnim ciljevima funkcioniraju kao paralelan Projekt Zagreb.

Cilj izložbe

Izložba preispituje kako strategije, nakon što su se utvrdile u izgrađenom obliku, postaju dijelom prakse i kako uspijevaju stvoriti nove strategije i nove postupke koji otvaraju grad i arhitekturu promjenama i inovacijama.

Izložba će u Muzeju grada Zagreba biti otvorena do 30. travnja. (METRO) 

17.03.2008. 22:03:36
http://metro-portal.hr/otvara-se-izlozba-projekt-zagreb/4484/