Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 09:42:28
HM, HM...

Otkud indonezijski komodo varan u Pločama?

Nitko se ne pita kako je uopće moguće da se po južnoj Dalmaciji šeta gušter kojega se u prirodi može naći samo u Indoneziji?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Hrvatski mediji izvještavaju da je u okolici Ploča viđena zvijer za koju se pretpostavlja da je veliki varan - ogromni gušter koji se u prirodi nalazi samo na indonezijskim otovima Komodo, Rinca, Flores, Gili Montag i Gili Dasami. Ova životinja može narasti do čak tri metra i težiti 70 kilograma.

Ovo nije prvi puta da se egzotične životinje nađu na potpuno neočekivanom mjestu, sjetite se triipolmetarskog pitona kojeg su zatukli na Pelješcu u srpnju prošle godine ili nevjerojatnog izvještaja o pirani pronađenoj u rijeci Dravi samo nekoliko dana prije ubojstva pitona.

Kakva će biti sudbina ove rijetke životinje, ako je stvarno riječ o varanu (komodo zmaju), može se samo nagađati jer, Komin je na nogama, nakon što je pločanska policija zaprimila nekoliko dojava mještana koji su, kako tvrde, vidjeli veliku čudnu životinju nalik gušteru, veličine 1,5 do 2 metra, koja je ispuštala divlje krikove. Područje oko Komina sinoć je temeljito trebala pretražiti i policija uz upotrebu termokamera. Ogromni gušter navodno je viđen u blizini kominskoga groblja, a nakon što bi ispuštao zastrašujuće krikove, oglasili bi se psi i kokoši po mjestu.

S obzirom na to da je riječ o životinji koja je prvenstveno mesojed, a izgleda zastrašujuće, panika koja vlada Kominom lako je razumljiva. Varan, naime, za 15 minuta može progutati cijelu kozu zahvaljujući velikoj količini sline koju proizvodi. Poznato je da varani mogu napasti i pojesti i ljude te da je zabilježeno više slučajeva da su iskopavali i proždirali leševe iz plitkih grobova.

24.05.2011. 09:42:28
http://metro-portal.hr/otkud-indonezijski-komodo-varan-u-plocama/59202/