Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2019. 11:01:00
ZANIMLJIVO :)

Otkud dolaze alergije na hranu?

Nedostatak određenih bakterija u probavnom sustavu zapravo pravi razlog koji uzrokuje pojavljivanje alergija na hranu

Razni alergeni
Razni alergeni (Arhiva)

Veliki broj ljudi danas pati od neke vrste alergije na hranu. Ta statistika uključuje jedno od trinaest djece ispod osamnaest godina, a učestalost dijagnoze kod djece porasla je za više od 50% u posljednja dva desetljeća. 

Postoji nekoliko teorija o tome što je uzrok ovog naglog porasta brojke: pretjerano sterilizirano kućno okruženje, antibiotici ili zagađenje zraka su tri najčešće spomenuta razloga. 

Značajno novo istraživanje koje su ovoga tjedna objavili znanstvenici iz Dječje bolnice Boston i Ženske bolnice Brigham, kaže kako je nedostatak određenih bakterija u probavnom sustavu zapravo pravi razlog koji uzrokuje pojavljivanje alergija na hranu.

Tim znanstvenika je skupio uzorke stolice 56 mladih pacijenata koji su patili od alergija na hranu i 98 onih koji nisu. Otkrili su da je stolica osoba koje su patile od alergija doista imala različite bakterije od suprotnog uzorka. 

Zatim su izvadili fekalne bakterije iz obje skupine stolice te ih transplatirali u miševe koji su patili od alergije na jaja. Odatle su izvadili fekalne bakterije iz obje skupine i transplantirali ga miševima koji su patili od alergija na jaja. Tamo su stvari postale zanimljive: tim je otkrio da miševi, koji su dobivali bakterije iz kontrolne stolice (osoba bez alergija) nisu imali alergijsku reakciju kada su naknadno hranjeni malim količinama proteina iz jaja. 

"Ako im date prave bakterije, oni su potpuno otporni na alergiju na hranu", napisao je mr. Talal Chatila, glavni autor studije. 

Iako je studija koristila dječju stolicu, njezini autori se nadaju kako će njezini rezultati biti primjenjivi i na odrasle osobe koje pate od alergija. "Zapamtite, kod odraslih miševa koji su postali alergični na hranu mogli bismo suzbiti njihovu bolest uvođenjem dobrih bakterija, što znači da postoji mogućnost liječenja nekoga s utvrđenom alergijom na hranu i vraćanjem imunološkog sustava u korist tolerancije", rekao je Chatile, piše portal Mind Body Green.

27.06.2019. 11:01:00
http://metro-portal.hr/otkud-dolaze-alergije-na-hranu/119243/