Metro-portal.hr

objavljeno 11.04.2012. 14:23:15
ISTRAŽIVANJE

Otkriveno zašto ljudi imaju veliki mozak

U usporedbi s precima Homo sapiens je "cerebralni gigant", a tajna velikog mozga leži u društvenoj interakciji i zajedničkom radu koji je pomogao čovjeku da preživi

Fotografija vijesti

Nedavno provedeno istraživanje u Irskoj i Škotskoj pokazalo je kako bi timski rad mogao biti razlog razvijanja tako velikog mozga u ljudi, prenosi Hina.

U usporedbi s precima Homo sapiens je "cerebralni gigant", a tajna velikog mozga možda leži u društvenoj interakciji i zajedničkom radu koji je pomogao čovjeku da preživi ali je morao razviti dovoljno veliki mozak kako bi se nosio sa složenim društvenim odnosima, vjeruju znanstvenici.

Na računalnom modelu znanstvenici su simulirali rad ljudskog mozga dozvoljavajući da se razvije mreža neurona kao odgovor na niz izazova koje nosi život u društvu.

Stvorili su dva scenarija. U prvom su dva počinitelja zločina koje je uhitila policija svaki za sebe morali odlučiti da li da 'otkucaju' onog drugog. U drugom scenariju dvije su osobe bile zatrpane snježnom lavinom u vozilu i morale su odlučiti da li da zajedno prokopaju put do slobode ili da sjede i čekaju spas. U oba slučaja svaki bi pojedinac više dobio sebičnim izborom, pa je znanstvenike iznenadilo kad su utvrdili da su se pojedinci paralelno s razvojem mozga radije okretali suradnji. Rezultati, objavljeni u časopisu Proceedings of the Royal Society B bili su iznenađeni.

"Često funkcioniramo u velikim skupinama nepovezanih pojedinaca i to zahtijeva kognitivne sposobnosti kako bi se pratilo što netko radi u odnosu na nas kako bismo svoje ponašanje tomu prilagodili", kazao je jedan od autora istraživanja Luke McNally s dublinskog Trinity College.

McNally ističe da je jedan od elemenata naše odluke da surađujemo u zajednici kalkulacija o tome što dobijamo zauzvrat.

Po njemu timski rad i rast veličine mozga međusobno potiču.

Stručnjak za antropolgiju Robin Dunbar sa sveučilišta Oxford koji nije radio na istraživanju kaže da otkriće predstavlja značajni doprinos razumijevanju evolucije mozga.

11.04.2012. 14:23:15
http://metro-portal.hr/otkriveno-zasto-ljudi-imaju-veliki-mozak/69949/