Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2011. 12:13:00
HACKERI

Otkriven najveći cyber napad u povijesti

Državni hackeri šetali su serverima UN-a, ASEANA, američke vlade i drugih institucija

Državni hackeri razvalili pola svijeta

Stručnjaci za sigurnost otkrili su dosad najveći niz cybernapada, a među pogođenima su mreže 72 organizacije, među kojima i Ujedinjenih naroda, vlada i tvrtki širom svijeta, prenosi u srijedu agencija Reuters izvješće sigurnosne tvrtke McAfee.

Ta tvrtka koja je otkrila kibernetičke napade, vjeruje da iza njih stoji jedan "državni akter", ali ga je odbila imenovati, iako je je jedan stručnjak izjavio da dokazi upućuju na Kinu, navodi u priopćenju.

Na dugome popisu žrtava petogodišnje kampanje su vlade Sjedinjenih Država, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vijetnama i Kanade, Savez zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), Međunarodni olimpijski odbor (IOC), Svjetska agencija protiv dopinga te niz tvrtki različitih profila.

U slučaju UN-a, hakeri su upali u kompjutorski sustav njegova tajništva u Ženevi 2008. godine, skrivali se ondje gotovo dvije godine i tiho pročešljavali tajne podatke, navodi se u priopćenju.

Dmitri Alperovitch, potpredsjednik tvrtke McAfeee, rekao je kako je "još otvoreno pitanje što će se dogoditi sa svim tim podacima" te zaključio "ako se samo dio njih iskoristi za izradu konkurentnijih proizvoda ili da bi se porazio takmac na ključnim pregovorima, taj će gubitak biti golema gospodarska prijetnja".

03.08.2011. 12:13:00
http://metro-portal.hr/otkriveni-najveci-cyber-napad-u-povijesti/61924/