Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2011. 13:16:46
ARHIVA

Otkriveni materijali prvog filma Alfreda Hitchcocka

Materijal sa snimanja prvog filma Alfreda Hitchcocka, koji je slavni redatelj snimio 1923., dobi od 24 godine, otkriven je na Novom Zelandu

Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock (Wikipedia)

Materijal sa snimanja prvog filma Alfreda Hitchcocka, koji je slavni redatelj snimio 1923., dobi od 24 godine, otkriven je na Novom Zelandu, prenosi u srijedu BBC.

Riječ je o trima filmskim vrpcama nijemog filma "The White Shadow", pronađenima među nekim drugim materijalom ostavljenim 1989. u novozelandskom filmskom arhivu.

Kultni američko-britanski redatelj je na filmu, u kojemu glume Clive Brook i Betty Compson, surađivao kao scenarist, pomoćnik redatelja i scenograf.

"Ove tri filmske vrpce nude nam neprocjenjivu priliku za proučavanje njegovih vizualnih i narativnih ideja u doba kada su se tek počele oblikovati", kazao je predsjednik Nacionalnog društva filmskih kritičara (NSFC) David Sterritt.

Vrpce je obitelj novozelandskog kolekcionara Jacka Murtagha, zajedno s nekim drugim filmskim materijalima snimljenim na izuzetno zapaljivim nitratnim trakama, nakon njegove smrti 1989., poslala na čuvanje u Filmski arhiv Novog Zelanda.

Ne zna se gdje su preostale tri vrpce filma, a pretpostavlja se da je riječ o jedinom postojećem primjerku.

Materijal će biti čuvan u prostorima postprodukcijske tvrtke Park Road Post Production u Wellingtonu.

Sir Alfred Joseph Hitchcock (1899. - 1980.), majstor kriminalističkog žanra smatran jednim od najvećih eksperimentatora filmskog izraza, poznat je po filmskim klasicima "Psiho", "Ptice" i "Sjever-sjeverozapad". Karakteristike su njegovih filmova crni humor, napetost i šok, izmjena komičnih i tragičnih elemenata te atraktivna, uzbudljiva i napeta fabula kao maska za dublju, misaonu podlogu djela.

03.08.2011. 13:16:46
http://metro-portal.hr/otkriveni-materijali-prvog-filma-alfreda-hitchcocka/61925/