Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2012. 12:48:00
NAPREDAK

Otkriveni geni koji određuju oblik lica

Boja očiju i kose odavno se može pročitati iz gena, a sada se zna i pet glavnih gena koji sudjeluju u formiranju oblika lica

Znat ćemo kako će nam izgledati djeca
Znat ćemo kako će nam izgledati djeca (Dreamstime)

Potraga za jasnim znakovima budućeg izgleda u DNK prilično je daleko odmakla što se tiče boje očiju i kose, a sada je došla do ključnih pet gena koji određuju oblik lica s velikim stupnjem vjerojatnosti.

Cilj cijele potrage je potpuna rekonstrukcija vanjskog izgleda čovjeka na temelju genetskog materijala, što bi našlo svoju primjenu u kriminalistici, arheologiji kao i u svakodnevnom životu.

Genetičar Manfred Kaiser sa Sveučilišta u Rotterdamu počeo je svoju potragu pred osam godina nadajući se da bi na osnovu analize gena koji su odgovorni za širinu čela, jagodice ili oblik nosa mogao napraviti portret osobe čiji DNK ima.

Nakon godina istraživanja, Kaiser i suradnici otkrili su pet osnovnih gena koji u velikom postotku utječu na izgled lica. Jednog od njih, RAHZ, već se od ranije povezuje s oblikom lica djece, a druga dva pronađena gena posljedica su radova na otkrivanju mutacija poput zečje usne.

Zadnja dva gena otkrili su samostalno, no za sada još uvijek nisu u stanju prema genima rekonstruirati oblik lica. No, Kaiser i suradnici sigurni su da su na najboljem putu da u skoroj budućnosti budu gotovo sto posto sigurni kako je netko izgledao na temelju DNK.

16.09.2012. 12:48:00
http://metro-portal.hr/otkriveni-geni-koji-odredjuju-oblik-lica/73917/